Scena Mozaik

opel grandland x

Najnoviji crossover s logom munje nudi off-road izgled te pregršt prostora za pet putnika avanturističkog duha

opel grandland x

Kompaktni SUV Grandland X najnoviji je Opelov model kojim njemački proizvođač automobila zaokružuje obitelj X pa se broj modela s faktorom X popeo na tri. 

Grandland je najveći Opelov crossover s faktorom X s obzirom na to da su ispod njega pozicionirani sportski SUV Mokka koja je kraća čitavih 20 centimetara, a ispod nje je crossover iz B segmenta Crossland X čija je dužina 4,21 metar.

Najnoviji crossover s logom munje nudi off-road izgled, povišen položaj sjedenja, dobru i sveobuhvatnu vidljivost, lagan ulazak i izlazak te pregršt prostora za pet putnika avanturističkog duha. Tehnološki je blizanac Peugeota 3008 koji je proglašen europskim automobilom godine, što mu je velika prednost već u samom startu.

Sigurna i ugodna vožnja začinjena je cijelim nizom ultramodernih tehnologija uključuju opcijsku elektroničku kontrolu držanja podloge IntelliGrip.

Vozač može birati između pet načina vožnje, a sustav zatim prilagođava raspodjelu okretnog momenta na prednje kotače, omogućuje okretanje kotača ako je to potrebno te uz automatski mjenjač prilagođava točke promjena stupnja prijenosa kao i odziv gasa.

To osigurava najbolje držanje podloge i stabilno upravljanje bez obzira da li se radi o snijegu, blatu, pijesku ili mokrim podlogama.

Osim toga Grandland X nudi i portfelj modernih pomoćnih sustava vozaču kao što su upozorenje na mogući frontalni sudar s automatskim kočenjem u slučaju nužde i otkrivanjem pješaka, upozorenje na umor vozača, napredna pomoć prilikom parkiranja te kamera koja pokriva 360 stupnjeva.

Opcijski sustavi, kao što su automatski tempomat s funkcijom zaustavljanja koji održava brzinu i odabranu udaljenost u odnosu na vozila ispred i kad je potrebno potpuno koči, do zaustavljanja, ili pak ubrzava Grandland X, dodatan su plus najvećem Opelovom crossoveru po pitanju sigurnosti.

Raspon brzina u kojim automobil reagira ovisi o prepoznatoj prepreci. Mobilni objekti bit će prepoznati pri brzinama od 5 do 140 km/h, statični pri brzinama od 5 do 80 km/h, a pješaci od 5 do 60 km/h. Izvanredan nivo sigurnosti novog Grandlanda X nedavno je potvrđena na i Euro NCAP testiranju gdje je zavrijedio maksimalnih pet zvjezdica.

AFL prednja LED svjetla osiguravaju najbolju moguću vidljivost. Automatska duga svjetla bazirana na kameri sprječavaju zasljepljivanje drugih sudionika u prometu bez potrebe uključivanja i isključivanja dugih svjetala.

Ona nude sedam načina rada: svjetlo za vožnju po otvorenoj cesti, za vožnju po autocesti, gradsko svjetlo za pješake, svjetlo u zavojima, svjetlo za nepovoljne vremenske prilike, dinamično zakretno svjetlo te pomoć pri korištenju dugih svjetala.

Za početak prodaje u ponudi su samo dva motora i to po jedan benzinac i jedan dizelaš. Trocilindarski benzinac obujma 1,2 litre je s turbopunjačem, izravnim ubrizgavanjem goriva i sustavom Start/Stop te razvija 130 KS uz okretni moment od 230 Nm pri 1750 “điri”, uz prosječnu potrošnju između 5,1 i 5,4 l/100 km.

U kombinaciji s automatskim 6-stupanjskim mjenjačem sprinta do “stotke” za 10,9 sekundi. Turbodizelaš s četiri cilindra obujma je 1,6 litara te razvija 120 KS uz okretni moment od 300 Nm pri 1750 “điri”. Prosječna potrošnja po novim europskim mjerenjima je između 4,0 i 4,6 l/100 km. U kombinaciji s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem od 0 do 100 km/h stiže za 11,8 sekundi.

Inače, oba motora mogu biti u kombinaciji s ručnim 6-stupanjskim ili automatskim mjenjačem s istim brojem stupnjeva prijenosa.

Tehnologija Quickshift 6-stupanjskog automatskog mjenjača omogućuje brze prijelaze u viši stupanj prijenosa prilikom ubrzavanja. Oni koji to žele, brzine mogu mijenjati i ručno. Tijekom 2018. godine najavljen je dolazak top modela, turbodizelaša sa 180 “konja” i 8-stupanjskim automatskim mjenjačem.

Početna cijena najvećeg Opelova crossovera bit će 156.400 kuna.

Naslovnica Mozaik