Scena Mozaik

SUZUKI SWIFT SPORT

Treća generacija japanskog sportaša: lagan, sitan i dinamitan

SUZUKI SWIFT SPORT

Suzuki je za nadolazeći salon automobila u Frankfurtu (IAA’17) koji se održava od 14. do 24. rujna najavio svjetsku premijeru treće generacije Swifta Sport.

Točnije, bit će pokazan 12. rujna na već tradicionalnim novinarskim danima prije službenog otvaranja autosalona. Premda službenih podataka nema previše, prema objavljenim fotografijama, novi Swift Sport bit će mišićaviji i atraktivniji od standardne verzije.

Međutim, sada je jasno da će treća generacija Swifta u sportskom izdanju biti u peterovratnoj izvedbi, dok je prethodnik bio model s troja vrata.

Sportsko izdanje Swifta doživjelo je kompletnu preobrazbu s tim da će se posebno isticati jedinstvenim izgledom prednjeg kraja, ali u žutom, vrlo upadljivom bojom lansiranja. Radi se o trapezoidnoj masci hladnjaka u obliku saća u kombinaciji s robusnijim i mišićavijim prednjim odbojnikom u koji su integrirane prednje maglenke smještene u crne duplje.

Sportska inačica Swifta zadržat će plutajuću liniju krova koju preuzima od „civilne“ inačice, kao i blago zakrivljene lukove kotača. U usporedbi s drugom generacijom Swifta Sport čije su dimenzije bile 3890 x 1695 x 1510 mm novi hatchback model kraći je 10 milimetara, širi 40 mm i niži 15 milimetara. To je važno napomenuti s obzirom na to da će se treća generacija japanskog sportaša kretati u tim gabaritima.

Prethodnik novog Swift Sporta prikazan je 2011. godine, također u Frankfurtu, a osim karoserije s troa vrata, imao je atmosferski 1.6-litreni benzinskim motor snage 135 KS uz okretni moment od 160 Nm. Prema neslužbenim informacijama za novog sportaša predviđen je 1.4-litreni BoosterJet turbobenzinac čija snaga bi trebala biti 140 ili 150 KS.

U prvoj varijanti motor sa 140 KS i okretnim momentom od 220 Nm istovjetan je onom koji se ugrađuje u Vitaru S. Međutim, postoji mogućnost da taj motor dobije 10 konjskih snaga više i veći okretni moment (245 Nm).

U najgorem slučaju na jednu litru obujma ide ravno 100 „konja“. Benzinski agregat bit će uparen sa 6-stupanjskim ručnim ili automatskim mjenjačem, što je bio slučaj i do sada.

Velika prednost novog Swifta Sporta bit će u njegovoj težini koja ne prelazi 900 kilograma. Točnije osnovna verzija broji 870 kilograma tako da će sa 1.4-litrenim BoosterJetom sa 140 „konja“ u pravom smislu biti mala cestovna raketa.

Bit će nešto slično Swiftu GTi iz devedesetih godina prošlog stoljeća koji je sa svojih 100 „konja“ i laganom konstrukcijom, u ono vrijeme bio pravi hit među sportski nastrojenim vozačima. Uostalom, treba sačekati 12. rujna kada ćemo znati puno više informacija. A možda one procure i ranije...

Naslovnica Mozaik