Scena Mozaik

astronom Korado Korlević upozorava poremećaje u ornitološkom svijetu

Poput Hitchcockovih: izluđene svjetlosnim zagađenjem ptice postaju prrijetnja

astronom Korado Korlević upozorava poremećaje u ornitološkom svijetu

Dok neke vrste ptica masovno ugibaju u sudarima sa zgradama zbog intenzivne noćne rasvjete, dotle druge, poput galebova i gavrana, ona čini agresivnijim predatorima koji po cijelu noć oblijeću grad u potrazi za hranom

Dok neke vrste ptica masovno ugibaju u sudarima sa zgradama zbog intenzivne noćne rasvjete, dotle druge, poput galebova i gavrana, ona čini agresivnijim predatorima koji po cijelu noć oblijeću grad u potrazi za hranom

U Milanu godišnje zbog noćnih sudara s gradskim zgradama ugine više od dva milijuna ptica selica, a isti takav problem redovito se bilježi i u ostalim svjetskim metropolama. Ni Hrvatsku ovakva situacija ne mimoilazi: u nekim znanstvenim magazinama je navedeno kako su na Palagruži tijekom jedne noći tisuće ptica uginule zbog sudara s osvijetljenim svjetionikom.

Razlozi dezorijentacije ptica, navodi ugledni astronom Korado Korlević, voditelj zvjezdarnice Višnjan, leže u intenzivnoj noćnoj rasvjeti zbog koje ptice ne vide orijentir - noćno nebo, a sve to rezultira kobnim sudarom s građevinama.

 - Rezultati mjerenja zagađenja svjetlom najlošiju situaciju pokazuju u Zagrebu, Splitu i Rijeci s okolicama, dok je najmanje, odnosno najtamnije nebo zabilježeno na Velebitu, Petrovoj gori i Lastovu. Lastovo je imalo najtamnije hrvatsko nebo, no mjerenja nakon lanjskog Božića pokazala su kako je ono sada lošije.

Razlog su četiri podna reflektora smještena oko crkve koji svjetlo bacaju u noćno nebo. Inače je taj problem postavljanja neadekvatnog i rastrošnog osvjetljavanja cesta, seoskih putoeva i zvonika crkava, i u predizborno vrijeme, jako izražen – kaže Korlević, navodeći kako čelnici lastovskog Parka prirode i općine upravo rade na tome da se nad otokom opet vrate zvijezde.

I dok su šišmiši, noćni kukci i većina ptica osjetljivi na noćnu rasvjetu, galebovi i gavrani je obožavaju. Od nje postanu još agresivniji, brže rastu, nemaju poriv za spavanjem, i po cijelu noć oblijeću gradom u potrazi za hranom. Korlević navodi kako svjetlosno onečišćenje može lako oživiti scenarij nalik onom iz Hitchcockova filma “Ptice”.

- Već imamo ekspanziju vrabaca kojima takva situacija odgovara. Problem je zapravo u gubitku ciklusa noć-dan, koji poremeti život noćnim životinjama. Kukci se tada skupljaju oko ulične rasvjete i ošamućeni padaju na tlo, što za posljedicu ima veći broj crnih udovica koje se njima hrane. Tijekom istraživanju u Istri na jednom smo raskrižju pronašli više od tri tisuće crnih udovica. Zbog promjena ciklusa dan - noć mravi počinju raditi treću smjenu, ptice se ranije gnijezde, a male kornjače, umjesto u more, krenu prema gradskim izvorima svjetla. I ne samo to, istraživanje pokazuje kako čak 99 posto stanovništva Sjeverne Amerike i Europe više na noćnom nebu ne može vidjeti Mliječni put – kaže Korlević.

A kako riješiti problem? Primjerice, korištenjem ekorasvjete koja i od najmanjeg seoskog puta više neće raditi disko. Ili pak pametnije ponašanje, što bi značilo kontroliranje jačine noćne rasvjete koja bi se nakon ponoći trebala smanjiti te ponovno pojačati pred buđenje građana.

- Gradska svjetla uništavaju noćno nebo, stvaraju efekt “skyglow” koji se manifestira u oblacima koji svijetle bijelom ili narančastom bojom. Nestanak noći se širi Europom, čak više od 90 posto kontinenta pati od tog problema – upozorava Korado Korlević.

Slobodna’ snima mrak

Kao što smo već jučer najavili, upravo zbog velikog onečišćenja svjetlom pokrenuta je globalna akcija “Ugasite svjetla” koja će se održati u subotu od 20.30 do 21.30 sati. Očekuje se kako će joj se pridružiti više od milijardu ljudi na Zemlji, a ona se provodi i u Splitu. Ugasite i vi svjetla u spomenuti sat, a Slobodna Dalmacija će fotografijama s Marjana dokumentirati koliko Splićani dijele savjest čovječanstva i solidariziraju se s onima koji će se diljem planeta priključiti ovoj akciji.

Pogubno i za ljude

Umjetna rasvjeta loše djeluje i na ljude, remeti im san, stvara hormonalne poremećaje i stres. Istraživanje provedeno u Haifi pokazalo je korelaciju između broja žena umrlih od raka i količine poremećaja ciklusa dan-noć. Svjetlosno onečišćenje loše djeluje i na vozače kojima loše riješena rasvjeta može izazvati privremeno slabljenje vida. Istu situaciju prolaze i piloti koje na noćnim rutama posebice smetaju laserski snopovi svjetala iz klubova i šoping centara.

 

 

Naslovnica Mozaik