Scena Mozaik

reakcija

Mirjana Kučer: Protivljenje rodnim teorijama guranje je žene u zapećak

reakcija
Katolička crkva u Hrvatskoj posljednjih je mjeseci krenula u veliku ofenzivu na ono što su nazvali “opasnošću od dženderizma” ili rodnih teorija, o čemu svjedoči i prekjučerašnji javni istup zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića na blagdanskom primanju u sjemeništu “Zmajević” na kojemu su prisustvovali ravnatelji osnovnih i srednjih škola Zadarske županije. Bio je to tek posljednji u nizu napada na ono što je u znanstvenoj zajednici sasvim legitimno polje znanja, koje se izvodi na brojnim uglednim sveučilištima u svijetu, a koje svoje izvorište ima u višestoljetnoj borbi za ženska prava.

Naime, upravo je ravnopravnost spolova glavna agenda rodnih teorija, a ne borba protiv obitelji, kako pojedini biskupi i svećenici pogrešno informiraju javnost. Je li riječ o njihovu lošem poznavanju materije o kojoj govore ili, pak, oni u ravnopravnosti muškaraca i žena vide ugrozu vlastite ideologije, u čijem imaginariju je žena stvorena kao druga, odnosno od Adamova rebra, teško je reći, no možemo zaključiti kako je evidentno da je započeo novi lov na “vještice”.

Ipak, bilo bi nepošteno tvrditi da baš svi u Crkvi misle poput nadbiskupa Puljića. Tako je, npr., časna sestra Jadranka Rebeka Anić, koja je doktorirala na Katoličkom teološkom fakultetu Sveučilišta u Beču, u svojoj knjizi “Kako razumijeti rod? Povijest rasprave i različita razumijevanja u Crkvi”, među ostalim, napisala i: “... u Crkvi postoji široka lepeza razumijevanja pojma rod: od demoniziranja i posvemašnjeg odbijanja rodnih teorija fundamentalističkih autora, čija se stajališta temelje na slabom poznavanju rodnih teorija i na svjetonazoru obilježenom dualističkim poimanjem zbilje i odbojnosti prema suvremenom svijetu, do kreativnog dijaloga teologa s rodnim teorijama.”

Kreativan dijalog i evoluiranje u stavovima, lako se složiti, zahtijevaju mnogo veći napor od pukog osuđivanja neistomišljenika, a uzme li se u obzir da Katolička crkva u Hrvatskoj jako teško, ako uopće, pronalazi vlastite projekte kojima bi konkretno pomogla obitelji, onda je u svakom slučaju puno lakše voditi ideološke ratove iz svojih kula od mramora u kojima život baš i nema puno dodirnih točaka sa svim onim nedaćama s kojima se svakodnevno mora nositi prosječan hrvatski građanin.

Na istup Želimira Puljića reagirala je i Ženska mreža Hrvatske u čijem priopćenju stoji: “Zadarski nadbiskup u svom obraćanju ravnateljima osnovnih i srednjih škola Zadarske županije posebno je upozorio na opasnost od pojave ‘dženderizma’, pritom koristeći razne nedefinirane pojmove, poput ‘rodne ideologije’ ili ‘nove filozofije seksualnosti’. Nadbiskup na taj način pokazuje da, ili ne razumije koncept rodno osviještene politike, odnosno ‘gendermainstreaminga’ ili krajnje neprofesionalno, društveno neodgovorno i zlonamjerno dovodi u zabludu ravnatelje državnih škola koji su u obvezi tu istu politiku primjenjivati u svom radu, kao i cjelokupnu javnost.”

Klerikalizacija društva

Naime, u Hrvatskoj je na snazi 4. po redu Nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti spolova (2011. -2015.), koja nije ništa drugo do razrada primjene načela ravnopravnosti spolova na javne politike. A tu su politiku u obvezi provoditi svi, pa tako i ravnatelji škola. Na to nas obvezuju i svi važeći dokumenti Europske unije, Vijeća Europe i Ujedinjenih naroda, kao i Ustav RH u kojemu stoji da je ravnopravnost spolova jedna od temeljnih vrednota Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.

- Pitamo se je li ovo sve glasnije protivljenje konzervativnih crkvenih i drugih društvenih grupa, primjeni rodnih teorija kroz provedbu rodno osviještene politike, zapravo usmjereno na ograničavanje prava žena? Strahujem kako se ovdje radi o pokušaju da se iskoristi ekonomska situacija da bi se žena vratila u obitelj i da bi joj se umanjila stečena prava, prije svega seksualna prava i reproduktivno zdravlje. Na djelu je zlouporaba tumačenja relevantnih zakona i politika RH s ciljem daljnje klerikalizacije društva.

- S pravom se možemo pitati je li sljedeće na redu dokidanje prava na prekid trudnoće i korištenje kontracepcije. A zanima me i hoće li reagirati ministar znanosti, obrazovanja i sporta, budući da se radi o obraćanju ravnateljima državnih škola, koji su u obvezi provoditi zakone RH i politiku nadležnog ministarstva – upitala se Mirjana Kučer, jedna od koordinatorica Ženske mreže Hrvatske.

siniša jović


Naslovnica Mozaik
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last