Scena Mozaik

10. rođendan PARKa PRIRODE NA BRAČU

Paunovi, konji, vijetnamske svinje u Stipinu parku kod Sutivana

10. rođendan PARKa PRIRODE NA BRAČU
Park prirode sa svojim zoološkim vrtom, smješten nadomak Sutivana, postao je nezaobilaznom sastavnicom bračke turističke ponude, ali i omiljenim mjestom cjelogodišnjeg druženja djece sa životinjama. Sve je počelo prije deset godina kada je Stipo Jurić iz Zenice zasukao rukave i krenuo u taj projekt. Imao je iskustva, ali i vizije, jer je i u svojoj rodnoj Zenici imao Park prirode sa životinjama.

Sve ljepši

Mnogi su tada sumnjičavo vrtjeli glavama, a Park prirode je iz godine u godinu bio sve uređeniji, ljepši i sve bogatiji životinjama. Prisjetio se tih trenutaka Stipo Jurić na prigodnoj proslavi desetoga rođendan svoga parka prirode dok je primao čestitke od svojih prijatelja i onih koji su mu davali podršku u tom projektu.

- Hvala vam svima na razumijevanju i potpori. Nije bilo lako, ali sam uspio i to me čini sretnim - kazao je Stipe Jurić koji je u bračkom bespuću i kršu, u nadmetanju s prirodom, uspio izgraditi malo čudo. Prisjetio se i svoje pokojne žene Ane koja mu je bila najveća podrška i Park prirode nazvao je njezinim imenom “Ana Jurić”. Uklesano je to na kamenoj ploči na ulasku u taj kompleks.

Jedini je to Park prirode na Braču, a prostire se na 16 tisuća četvornih metara. U njemu živi stotinjak životinja raspoređenih u tridesetak vrsta. Ipak, u središtu pozornosti su konji za jahanje Suzi i Bela jer njih djeca najviše obožavaju. Stipo ih popne na sedlo, uzme konop u ruke i pod njegovom pratnjom krene jahanje uokolo.

I dok oni jašu, roditelji kamerama i fotoaparatima snimaju radost i oduševljenje svoje djece.

Uz konja tu su još dobroćudni magarci, ovce, koze, krave, tele, paunovi, fazani, misirke, purani, razne vrste golubova, domaći kunići, patuljasta perad, goropadni noj sa statusom starosjedioca, veprovi, vijetnamska svinja, patke, guske… Gotovo sve životinjske vrste su u parovima pa je osiguran pomladak. Svaka vrsta ima svoju kućicu odnosno nastambu.
Patke uvijek privlače pažnju
Stipo ih doziva po imenu. Tako je velikog noja od milja prozvao „Mali“, a i veprovi mu, koji su u divljini strah i trepet, dozvole da ih pomazi. Posebno je lijepi prizor kada se djeca sprijatelje s domaćim životinjama pa se s njima druže, razgovaraju, maze ih i tepaju.

Europski gosti

- Dolaze mi roditelji i djeca iz svih krajeva Europe. Ima dosta djece koja prvi put domaće životinje vide tako izbliza. Pomažem im da uspostave prvi prisni kontakt, a tada sve ide bez problema - pojasnio je Stipo i dodao kako mu je jedna obitelj s djecom iz Republike Češke u znak zahvalnosti poklonila - trampulin. Tu je još veliki pješčanik s toboganima, klackalicama i ljuljačkama kojima se koriste djeca nakon susreta sa životinjama.

Posjetitelji se rado zaustavljaju kod fontane koja je ‘glavni trg’ u kojoj se šepure i plivaju patke.

Za sve te životinje nije lako osigurati hranu jer se od ubranih ulaznica ne mogu pokriti troškovi. Ljeto još nekako jer je tu i restoran pa se nešto zaradi, ali je zimi teško preživjeti.

- Za ovu zimu dogovorio sam sa svojim prijateljima kako ćemo iskrčiti nekoliko šuma i od tog novca nabavit ću hranu za životinje. Dok je Stipe živ, moje životinje neće biti gladne - tim riječima ispratio nas je Stipo Jurić iz svoga parka prirode i životinjskog carstva kojeg uvijek treba vidjeti.

PIŠE I SNIMIO: IVICA RADIĆ

Terapeutsko jahanje

Stipo Jurić je djeci s teškoćama u razvoju na Braču i Splitu osigurao besplatno terapeutsko jahanje i druženje sa životinjama. To mu je veliko zadovoljstvo jer uživa u sreći i zadovoljstvu te djece.

Crni magarac

Iz radoznale dječje mašte i njihova ushićenja može se svašta čuti.

„Kako je ova magarica siva, a njezino dijete je crno? - upitala je jedna djevojčica svoga vršnjaka ?

„Pa…, ja mislim da mu je tata crnac“- pojasnio je on.

„Kako, crnac!?

„Da, vidio sam ja crnog magarca u svojoj slikovnici“

Naslovnica Mozaik