Scena Mozaik

Žene za promjene

Jedna milijarda ustaje - inicijativa koju su i splitske Domine povele na Rivi

Žene za promjene

Domine su obilježile ovaj dan plesom, potpisivanjem peticije i dijeljenjem crvenih balona.

Plesni ustanak na Rivi! Našli smo se, još jednom, na karti svjetskih događanja, jer bili smo dijelom globalne akcije «Milijarda ustaje», akcije provedene u 198 zemalja.

- Danas je petnaesta godišnjica "V day-a", svjetskog pokreta za zaustavljanje nasilja nad ženama i djevojčicama, danas slavimo ženu i suprostavljamo se nasilju nad njima, kazala nam je Mirjana Kučer, izvršna koordinatorica feminističke udruge “Domine” koja i jest okupila na Rivi popriličan broj splićanki.

Ujedinjeni u istoj borbi - u plesu su se našle i žene iz Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski, potom one iz Foruma žena SDP-a, ali i Ženska inicijativa HNS-a. U politici na suprotnim stranama, u borbi za ženska prava na istoj.

Ujedinjeni su narodi ustvrdili kako će jedna od tri žene na planetu tijekom svog života biti silovana ili pretučena, što grubom računicom daje brojku od milijardu žena diljem svijeta, u različitim kulturama i društvima, koje će pretrpjeti zlostavljanje.

Obratile su žene pažnju na činjenicu kako više od 80 posto nekretnina pripada - muškarcima. Razlog tome je što se žene premalo cijene, ne percipiraju sebe kao važnu, a sve zbog utjecaja okoline. Pokušaj da se svi oblici nasilja nad ženama sprijeće na splitskoj je rivi završio tako što su se sudionice globalnog prosvjeda okružile crvenom vrpcom, na kojoj je pisalo: Ovo je prostor za žene, slobodan od nasilja!

Također su raširili vrpcu na kojoj je svaki prolaznik mogao upisati svoje mišljenje i svoj način na koji možemo smanjiti nasilje. Pročitali smo jedno: Smanjujem nasilje tako što sam kćer naučila da ne trpi nikada bilo kakav oblik nasilja, i tako što sinove učim kako je žena - kraljica.

 Milena Budimir
Snimio: Duje Klarić/Cropix


Umijeće življenja nudi meditaciju

U vezi s inicijativom Jedna Milijarda ustaje oglasili su se i članovi splitske udruge Umijeće življenja, koji namjernicima dobre volje nude meditaciju večeras u prostorijama gradskog kotara Lučac, Omiška 14, u 19 sati. Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli, kažu iz Udruge. Informacije na mobitel: 098 1970 721


Naslovnica Mozaik