Scena Mozaik

bračni par pripravlja lijek od kanabisa

Teško oboljeli 70-godišnjak iz Splita: Spašava me ulje marihuane

bračni par pripravlja lijek od kanabisa

Od cvijeta do ulja /foto: ganjarism.com

Gospodin i gospođa N. (podaci poznati redakciji), bračni par iz Splita, nikad u životu nisu zapalili “travu”. A danas, kad su oboje već u sedmom desetljeću života, suprug je aktivni korisnik pripravka kanabisa – ulja – koji priprema njegova žena.

Na to ih je natjerala nevolja. Prije nekoliko godina, naime, suprug se razbolio. Teško oštećenje krvožilnog sustava – vjerojatno uzrokovano dugogodišnjim pušenjem – rezultiralo je srčanim udarom, zbog čega su mu ugrađene višestruke premosnice. S vremenom situacija se pogoršala do mjere da su mu premosnice ugrađene i u obje noge, i to nakon dugog liječničkog vijećanja ima li uopće smisla pokušati takav zahvat ili bi za pacijenta bilo bolje odlučiti se na amputaciju.

Njegovo je stanje na koncu postalo neizdržljivo – bolovi u nogama postali su toliko jaki da gospodin N., umirovljeni službenik, zbog njih uopće nije mogao spavati. Napadi su bili strašni i dugotrajni, a nisu pomagali čak ni flasteri sa snažnim analgeticima kakvi se daju terminalnim bolesnicima. Uza sve te probleme, počeo je osjećati i druge tegobe – boljelo ga je u plućima, u trbušnoj šupljini, a rezultati pretraga bili su najgori mogući: karcinom probavnog sustava.

Nije prihvatio kemoterapiju; pristao je na zračenje, ali ne odmah. No, nešto je trebalo učiniti. Bračni par N. odlučio je potražiti pomoć u svijetu alternativne medicine. Nakon puno razgovora s prijateljima i poznanicima, koji su, opet, imali svoje prijatelje i poznanike s iskustvima u liječenju različitim alternativnim metodama – čajevima, petrolejem..., te nakon dana, tjedana i mjeseci surfanja internetom, odlučili su da će pokušati s marihuanom.

U američkoj državi Washington može se kupiti ulje
kanabisaproizvođača DamaOil / foto: DamaOil.com
Budući da u Hrvatskoj nije ozakonjena mogućnost korištenja marihuane u terapeutske svrhe – što su parlamentarci u Češkoj, recimo, izglasali prije dva dana – morali su se “snalaziti”. Iako s čvrstim motivom, nije im bilo svejedno upustiti se u nezakonit i kažnjiv posao “nabave”. Bračni par N. aktivirao je, dakle, veze i poznanstva i od “lokalnih uzgajivača” pribavio dvadesetak dekagrama cvijeta marihuane, od čega je onda supruga napravila ulje.

– Čuo sam za slučajeve izlječenja raka kod ljudi koji su uzimali marihuanu. I sam vjerujem u izlječenje, zbog toga sam se i odlučio na ovaj korak. Što će pokazati nalazi, hoće li biti bolji od posljednjih, još ne znam, još nije došlo vrijeme za kontrolu, ali vjerujem da hoće – kaže gospodin N.

Poboljšanje


Marihuana je njemu, međutim, već puno pomogla kod druge bolesti – otkako uzima ulje pripremljeno od cvijeta ove biljke, on ponovno spava, i to nekoliko sati u komadu. Napadi boli prorijedili su se, a bol se smanjila.

− Da je samo to, vrijedilo je. Nedavno je do mene došao čovjek koji također uzima marihuanino ulje, no on ga je kupovao u Nizozemskoj i unosio u Hrvatsku, što je bio rizik, i to skup rizik. Sad će ga sam praviti ovdje, što će mu biti puno jeftinije, a i bolje – kupovao je ulje napravljeno od sjemenki, a čuli smo da je ovo od cvijeta puno kvalitetnije.

Gospođa N. kaže da je recept pronašla na internetu i prije mjesec i pol dana “napravila ulje koje može trajati godinama, ne može se pokvariti”.

– Tako smo čuli, nitko nam, to znate i sami, ništa ne može garantirati. Moj muž ulje uzima na osobni rizik. Svaka čast Česima, dobro bi bilo da i mi možemo legalno, bez straha, uzimati ovu emulziju. Ulje nije mogla napraviti u stanu, jer su isparavanja teška i vrlo omamljujuća, pa je morala, što nije bilo lako, organizirati kuhanje izvan grada, na otvorenom.

Sastojci – samo cvijet marihuane, pribavljen s “polja” u okolici Splita – i točno određena količina alkohola kuhaju se satima, dok ne ostane smolasto, vrlo gusto i tamno ulje, a zatim ga treba nastaviti iskuhavati na pari, u “banjamariji”.

– I evo, to je to – vadi gospođa N. iz hladnjaka veliku plastičnu špricu punu ulja. Njezin muž uzima ga tri puta dnevno − kapljicu veličine riže stavi na jezik ili razmaže po usnama. Ulje se, inače, može koristiti i rektalno. Oboje potvrđuju da, osim lagane omamljenosti prvih dana korištenja, nema nikakvih štetnih nuspojava.

– Ne možemo bježati ni od čega što može pomoći. Da mogu preuzeti svu odgovornost na sebe, da sam ja i sadila i brala marihuanu, rekla bih svoje ime, ne bih o onome što i drugima može olakšati život govorila anonimno.

Lidija gnjidić

‘Česima skidam kapu’

 – Česima skidam kapu − kaže gospođa N. – zbog toga što će, odobravanjem terapije marihuanom, teškim bolesnicima olakšati život. Možda bi mi prije 20, 30 godina ideja da se bavim marihuanom bila strašna, ali ništa o toj biljci, uostalom, nisam ni znala. Ali sada znam.

Većina zastupnika češkog parlamenta digla je prije koji dan ruku za zakon koji dopušta terapeutsku upotrebu marihuane. Kako bi se spriječila zloporaba, marihuanu će oni kojima je potrebna terapija moći dobiti samo uz elektronički recept. U Hrvatskoj od 1. siječnja posjedovanje manje količine droge više nije kazneno, nego prekršajno djelo, no proizvodnja će se i dalje kažnjavati zatvorom.

Analgetik

Marihuana (Canabis sativa) drži se najblažim i najslabijim halucinogenim sredstvom. Sadrži psihoaktivni THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) koji se u mozgu veže za specifični kanabinoidni receptor CB1. Ima analgetička svojstva, odnosno ublažava bol, no nije posve poznat mehanizam koji to omogućuje.


Naslovnica Mozaik