Scena Mozaik

MEDUZE NAPADAJU Iako izgledaju ružno, potpuno su bezopasne (FOTO)Posljednjih se dana sve češće u plićacima duž obale Istre mogu vidjeti velika jata meduza. Stručnjaci kažu da za paniku nema mjesta jer je riječ o uobičajnoj pojavi za ovo doba godine. Radi se o najmasovnijoj vrsti meduza na našem području imena Aurelia Aurita ili u narodu poznatija kao uhati klobuk.
- Ovog proljeća njihov je broj znatno veći no ranijih godina te da ih je, sudeći po učestalosti dojava građana i ribara, cijeli sjeverni Jadran pun. Prva pojava ove godine zabilježena je krajem veljače - kaže Danilo Degobbis.

Ova vrsta meduza je bezopasna, no nije ih ugodno vidjeti posebice stoga jer su na vrhuncu razvojnog ciklusa pa se mogu sresti i primjerci veći od 30 centimetara širine. U posljednje se vrijeme pojavljuju i meduze, vrlo opasne Chrysaore, poznatije kao kompas meduza.

Ona se dosad rijetko viđala, ali se ove godine učestalo pojavljuje, a najčešće se susreću po jedna ili dvije i to među jatom uhatih klobuka. Kompas meduza lako je uočljiva po svojim svijetlo i tamno smeđim crtama na klobuku raspoređenima poput kriški lubenice, a odrasla meduza ima lovke duge i do dva metra te bijele niti koje se protežu uz lovke iz ruba klobuka čiji dodir izaziva jako žarenje stoga bi kupači trebali biti posebno oprezni.

S. FABLE, FOTO: G. ŠEBELIĆ / CROPIX
Naslovnica Mozaik