Scena Mozaik

Obrad Kosovac nakon 120 tisuća minuta 'TV kalendara' odlazi u mirovinu

Bio sam lud za poviješću pa sam predložio pokretanje ‘TV kalendara’, a tek sada u mirovini planiram velike stvari

TV kalendar, jedna od najdugovječnijih emisija na Hrvatskoj televiziji, prvi je put emitiran na Radio televiziji Zagreb u subotu, 3. siječnja 1976. u 15.30, prije točno 35 godina. Svih tih godina uređivali su ga Vladimir Fučijaš i Obrad Kosovac, autor koncepta ‘TV kalendara’ koji je ovih dana otišao u mirovinu, prisjetivši se za Reflektor svojih prvih dana na televiziji.

 - Na tadašnju Televiziju Zagreb došao sam prvog siječnja 1966. godine. U 44 godine profesionalnog staža rastao sam i razvijao se usporedo s televizijom. Radio sam brojne poslove na HRT-u, prošao sam redakciju informativnog i dokumentarnog programa. Još kao dječak volio sam čitati povijesne knjige, a kao sve klince najviše me zanimao Drugi svjetski rat.

Onda sam poludio za poviješću grada Zagreba, europskom i svjetskom povijesti. Danas imam oko 8 tisuća knjiga iz različitih razdoblja povijesti, kulture i znanosti. Plan o pokretanju ‘TV kalendara’ nastao je 1976. godine, a ideju sam predložio tadašnjem glavnom uredniku Zdravku Božiću. Nas dvojica, ja i Vladimir Fučijaš, ostali smo sve ove godine jedini urednici TV kalendara.

- Kakva je trenutačna gledanost emisije?

- Između 8 i 14 posto. Moram napomenuti da ga vole gledatelji različitih generacija. Vole ga i mladi da nešto nauče, a stariji da se podsjete na neke važne i krucijalne podatke. Odličan je kao građa za ljubitelje kvizova, ali i za učenike koji pripremaju prijamne ispite. Meni je drago jer se ljudi javljaju s pohvalama, a neki nas i kritiziraju jer mi tamo nemamo tabu tema, bez obzira bila riječ o tamnim ili svijetlim temama hrvatske povijesti.

- Tko će vas zamijeniti na mjestu urednika ‘TV kalendara’ i što planirate sada kad ste otišli u mirovinu?

- Moj mladi kolega, povjesničar Vladimir Brnardić, novi je urednik ‘Kalendara’. Moj zadnji radni dan bio je 31. prosinca. Za mene je mirovina odlična stvar jer odlazim u prošlost koju toliko volim. Imam cijeli niz ideja, malo ću još pomagati u kalendaru, a imam i ideje za neke dokumentarne programe. Želim i dalje raditi da ne zahrđam, pun sam planova i ideja.

Namjeravam osnovati udrugu građana za nadzor elektroničkih medija, jer mnogi od nas nisu zadovoljni radom Agencije za elektroničke medije koja dijeli koncesije za nove televizije šakom i kapom. Druga ideja je osnivanje novog novinarskog društva jer je današnji HND postao jedna providna politička organizacija koja brani samo svoje ljevičarske istomišljenike. No, to nije sve, pripremam i kao vanjski suradnik HRT-a jednu senzacionalnu dokumentarnu seriju.

Antonela Marušić

Prikazano 120 tisuća minuta programa

Ekipa ‘TV kalendara’ je otkrivala događaje i filmske dokumente. Tako su u Švedskoj pronašli i snimili najstarije sačuvane hrvatske zastave iz Tridesetogodišnjeg rata. Pronašli su i podatak da je prvi govor na hrvatskom jeziku u Saboru održan 1809. a ne 1832. kako se dotad tvrdilo.

Prikazan je i najstariji film snimljen u Hrvatskoj još potkraj 19. stoljeća ‘Manevri austro-ugarske mornarice’. Društvo novinara Hrvatske je ekipi ‘TV kalendara’ dodijelilo Zlatno pero 1979. godine, ali ta kratka emisija je tijekom godina pobrala i mnoge nagrade i pohvale. Često su je nazivali ‘Mali div od 10 minuta’ ili ‘Najdraži profesor povijesti’.

Trenutačno novinarski tim čine Vladimir Brnardić, Vedran Kursar, Nada Prkačin, Renata Prugovečki, Leon Rizmaul i Marijeta Stipić-Miočić. Na dan velike obljetnice emitirana je 12.005. emisija. To znači da je u 35 godina emitirano ukupno više od 120 tisuća minuta, odnosno 2 tisuće sati programa. Da se sve to pogleda, trebalo bi pred malim ekranima provesti više od 83 dana.

Naslovnica Mozaik