Scena Mozaik

29-godišnja Betina Gruber u grad podno marjana doselila se srcem za ljubavlju

SLATKA ŠKOLA Kad splitska Bečanka muti jaja...

29-godišnja Betina Gruber u grad podno marjana doselila se srcem za ljubavlju

Volim praviti kolače i torte za razne prigode, a pogotovo tradicionalnu bečku sacher-tortu i „schwarzwaldicu“ od trešanja, no „leže“ mi i neobične kreacije te jestive figurice – govori skromna primijenjena umjetnica, koja je svoj slastičarski hobi formal

Čuvši za težak životopis Husnije Turića, Bošnjaka koji je iz Hrvatske dobio devetomjesečni izgon zbog rada na crno, malo tko će se zapitati zbog čega je za njega upravo Hrvatska „zemlja iz snova“, a ono što netko vidi u „american dreamu“ njemu ne predstavlja ništa osobito jer je jednostavna formula: poštena plaća i posao, makar u zemlji susjedi rodne mu Bosne i Hercegovine, sve što taj skromni čovjek želi od života.

Zanimljivo je, međutim, da je Hrvatska postala obećana zemlja i jednoj strankinji koju na doseljenje u Split nisu nagnali ni približno slični egzistencijalni razlozi. Rođena Bečanka, 29-godišnja Betina Gruber u grad pod Marjanom nije došla trbuhom za kruhom, nego srcem za ljubavlju.

Bečka profinjenost

Ta lijepa i nenametljiva, rekli bismo, „bečki profinjena“ djevojka svojom je diskretnom pojavnošću već osvojila srca gostiju u restoranu “Kadena” na Zenti gdje je odnedavno (sasvim legalno!) zaposlena kao domaćica lokala, a njezin poslodavac Brenard Križanović ima samo riječi hvale za tu žensku akviziciju.

Za sve je, dakako, „kriv“ Betinin dečko Kristijan Gustin, koji je svoju izabranicu upoznao prije pet godina u Grazu, dok je sam radio u Njemačkoj gdje je imao automehaničarsku radionicu.

Tada je Betina bila menadžerica vrhunskog restorana “Aiola” u Grazu, a zanimljivo je da je još prije radila u ugostiteljskom sektoru: čak pet godina u restoranima Formule 1 po cijelom svijetu, putujući u zemlje u kojima se utrka održavala u danom razdoblju! Nakon takva iskustva skrasila se, rekosmo, u Grazu.

No, tijekom četiri godine „hodanja“ s Kristijanom u njegov je rodni grad dolazila dvaput godišnje na odmor.

A u Split se, Bogu hvala, nije teško zaljubiti. I bez Splićanina, a kamoli s njim! Tako se par odlučio trajno nastaniti u Kristijanovu stanu u Osječkoj ulici, Betina je po preporuci našla posao, a svojim novim prebivalištem upravo je oduševljena.

‘Sviđaju mi se kalete’

- Neka netko kaže „šporki stari grad“, meni ne smeta. Sviđaju mi se male kalete, stara jezgra, blizina mora i puno sunčanih dana, a pogotovo ljudi s kojima je lako sklopiti prijateljstvo – iskreno će (i na vrlo pristojnom hrvatskom) lijepa Austrijanka.

U Hrvatskoj će u dogledno vrijeme stupiti i u brak sa svojim izabranikom, inače zaposlenim u automobilskoj kući Kia u „Koteksu“. Iako oboje imaju lijepe poslove, Betinine ambicije sežu nešto dalje.

Ona je, inače, završila „art-gimnaziju“, a svoju je umjetničku crtu izrazila – slastičarstvom!

- Tako je, volim praviti kolače i torte za razne prigode, a pogotovo tradicionalnu bečku sacher-tortu i „schwarzwaldicu“ od trešanja, no „leže“ mi i neobične kreacije te jestive figurice – govori skromna primijenjena umjetnica, koja je svoj slastičarski hobi „friško“ formalizirala: otvorila je, naime, obrt „Torte Split“.

- Volim raditi s ljudima, ali jako sam sretna kad pravim torte i neobične slatkiše. To je za mene posao iz snova – veli splitska Bečanka.

lenka gospodnetić / snimio jadran babić / cropiX

Naslovnica Mozaik