Scena Kultura

promocija knjige ‘žene - društvene uloge i statusi’

Kako žive splitske žene


U okviru multimedijske manifestacije Dani žena u Zlatnim vratima, promovirana je znanstvena knjiga “Žene: društvene uloge i statusi” autorica Anči Leburić, Mirjane Kučer i Nikoline Raić.

Nastala na osnovi istraživanja projekta “Stvaranje novih modela za unapređenje i integraciju rodnih politika u lokalne javne politike u Gradu Splitu”, u suradnji udruge “Domine” te prof. dr. Anči Leburić s Filozofskog fakulteta u Splitu, knjiga predstavlja relevantan doprinos razumijevanju rodne politike i sociologije roda.

Recenzentice Rada Borić i Sandi Mršić-Basta ističu način prikaza hrvatskog zakonodavstva u domeni zaštite prava žena i reguliranju “rodnih” odnosa, te uvid u svakodnevicu života žena, njihove društvene uloge i položaj.

- Ovo je prvo empirijsko istraživanje koje se na cjelovit način bavi ženama u Splitu na kraju prvog desetljeća 21. stoljeća. Nadamo se da smo uspjele dobiti vrijedne i važne rezultate koji će nam poslužiti za daljnju analizu položaja žena, rodnih odnosa, te za razvijanje rodnih politika.

Cilj nam je doprinos razvoju Splita kao grada po mjeri njegovih građanki i građana, koji u sinergiji lokalnih vlasti i administracije, civilnog društva, znanosti, politike i poslovnog sektora svjesno i odgovorno rade na održivom razvoju zajednice - kaže Mirjana Kučer iz “Domina”.

 

Ana JerkovićNaslovnica Kultura