Scena Kultura

"Neka ostane među nama" - Grlićeva posveta Zagrebu

Najnoviji igrani film Rajka Grlića „Neka ostane među nama“, drama o dva zagrebačka brata i njihovim ženama i ljubavnicama, u kojoj glume Miki Manojlović, Bojan Navojec, Daria Lorenci, Nataša Dorčić, Ksenija Marinković i Krešimir Mikić, prikazan je u ponedjeljak novinarima u zagrebačkom Movieplexu.


Dvije godine snimani film, za koji je Grlić, kao i za prethodnu „Karaulu“, scenarij pisao zajedno sa splitskim piscem Antom Tomićem, od ovog će četvrtka istovremeno zaigrati u zagrebačkom Centru Kaptol i Cinestaru, kao i u Zadru, Rijeci, Šibeniku i Splitu, te u Sloveniji i Srbiji.

Upitan na konferenciji za novinare nakon projekcije znači li taj, za domaće filmove iznimno veliki broj kopija, da su optimistični u pogledu broja gledatelja, Grlić je odgovorio kako je distributer filma Continental procijenio da će „Neka ostane među nama“ biti gledan te je odlučio preuzeti taj rizik.

Iako prvenstveno drama o nekoliko isprepletenih ljubavnih trokutova, s neuobičajeno puno scene seksa za noviju hrvatsku kinematografiju, novi Grlićev film je i posveta Zagrebu, za koju su glazbu napravili Alfi Kabiljo i Alan Bjelinski.

- Rođen sam u Zagrebu; od jedanaest filmova, osam sam snimio u Zagrebu, zadnji prije 18 godina, pa sam osjetio želju, pomalo i glad da snimim i sam grad, pogotovu njegovu građansku klasu koja živi u ilegali - pojasnio je Grlić, ali i dodao:

- Zagreb je vrlo zapušten i skup za snimanje: nije lako slikati grad koji izgleda tako.

Ante Tomić kazao je pak da mu je ovaj film - u kojemu statiraju brojni hrvatski kulturnjaci te lica sa „špice“, a scenografiju čine i djela Ede Murtića i Ljube Ivančića - pomogao da mu Zagreb „postane bliži“.

Na pitanje pak da li bi scenarij izgledao isto i da su ga one pisale, Daria Lorenci, Nataša Dorčić i Ksenija Marinković odgovorile su kako su i same sudjelovale u kreiranju priče.

- Rajko je radio priču iz muške perspektive, mi smo joj dodale žensku - istaknula je Nataša Dorčić.

- Od početka smo zapravo znali da će to biti ženska priča - rekao je Grlić, pojasnivši kako su svi likovi razvijani i prema glumcima, na što je Tomić samo kazao:

- Meni je jako drago čuti da su mi glumci napravili scenarij.

Vesna Pažin, foto: nikola predović
Naslovnica Kultura