Scena Kultura

Uspješan nastup klape ‘Šufit’ na Ebu festivalu u Koelnu

Odličnim nastupom na uglednom međunarodnom radijskom festivalu splitska klapa potvrdila je ugled hrvatske glazbe

Moglo se i očekivati da će klapa “Šufit”, trostruki apsolutni pobjednik Festivala dalmatinskih klapa, gostujući na prestižnom EBU međunarodnom radijskom festivalu što se ovo godine tri dana održavao u Koelnu, dignuti na noge petstotinjak prisutnih u centralnoj Bismarck dvorani moćne televizijske i radijske kuće WDR-a.
No nitko zapravo nije mogao pretpostaviti da će najveći protivnik našim pjevačima biti vrijeme, i to ne atmosfersko, već ono predviđeno za nastup.

Jer koncert koji je išao izravno u 21 zemlju, a ostale članice će ga odgođeno emitirati, poput Trećeg programa Hrvatskog radija, mogao je trajati 40 minuta. Nastup naših “ugrozilo“ je “agresivno” odobravanje onih koji su trebali biti kulisa.

“Ja sam se, koncipirajući program, vodio omiškim pljeskom”, kaže voditelj “Šufita” Jasminko Šetka, no ovo su naprosto bile izvanredne okolnosti.

- Od treće pjesme bili smo prisiljeni prekidati ovacije da bi stalo tih petnaestak pjesama, uglavnom onih s nedavno objavljenog CD-a „Ponoć je, mila moja majko“.

Nisu samo članovi “Šufita” bili ponosni, na svoje su došli i predstavnici Omiškog festivala klapa Dražan Mladin i Dušan Šarac.

- Ponekad nismo ni svjesni vrednota koje baštinimo. Ovo je i nama obveza više, jer reakcije čelnih ljudi 75 aktvnih članica asocijacije i 43 pridružene, iz 56 zemalja svijeta naprosto traže akciju, nakon oduševljenja koje vas stavlja u poziciju zvijezda.

Za dvije godine u Hrvatskoj

- S klapskom pjesmom kao hrvatskim proizvodom trebamo stalno biti prisutni vani, agresivnije nego do sada - mišljenje je Dražana Mladina, jer je upravo festival kao suorganizator našega nastupa u Koelnu predložio “Šufit” za sudionika.

Na svoje je došao i direktor Scardone Branko Paić koji se svojim specijaliziranim izdanjima i klapskim zvukom naprosto isprofilirao i nametnuo na diskografskom tržištu, a čija nemala ulaganja može osokoliti upravo proširenje toga tržišta.

- Klapska je pjesma razumljiva i atraktivna bez obzira na eventualni hendikep jezika. Nije slučajno, nastupali smo iza Finaca, a ispred Rusa drugoga dana festivala i dogovorili koncerte u jednoj i drugoj zemlji, za dva mjeseca opet smo u Koelnu, dogovoren je nastup i u Poljskoj - riječi su Zdeslava Mišurca, basa, šefa klape.

Na koncu eha iz Koelna, treba dodati da je Hrvatski radio, odnosno ondašnji Radio Zagreb bio suosnivač ove asocijacije, pa su se riječ naših predstavnika uvijek poštovale, a u ovom su slučaju to bili čelni čovjek redakcije narodne glazbe Vasilj Sikorski i urednik Željko Kovačić, pa će EBU festival 2011. opet doći u Hrvatsku.

- Nije im ni bilo teško biti u povlaštenoj poziciji nakon romantične pjesme splitskih pjevača - zaključit će ponosno Karmen Frankl, naša žena koja je u ime organzatora bila na brizi malenoj ali probranoj koloniji Hrvata.

- Ako je Cambi prije par godina na istoj smotri oduševio u Hamburgu, a Šufit sve opčinio u Koelnu, ni HRT ne treba improvizirati s hrvatskim predstavnikom, najbolje je poslati pobjednike ‘Omiša i uspjeh je unaprijed zagarantiran - u šali će s puno zbilje Dušan Šarac.

IGOR BREŠAN


Naslovnica Kultura