Scena Kultura

Sve što sam naučila

Sanja Pilić - knjiga o zapisima s Fejsa

Sve što sam naučila

Sanja Pilić ne pravi velike stanke, ide knjiga za knjigom. Tek što se otisnula pokladna, ujedno i četrnaesta knjiga - slikovnica o osmogodišnjoj zaigranoj djevojčici, naslova "Maša i maškare", eto novoga djela.

Već iza Prvoga maja u knjižare stiže "Sve što sam naučila - zapisi s Fejsa", Sanjina promišljanja o životu, objavljena na popularnoj društvenoj mreži Facebook. Bilježena su od 13. srpnja 2015. do 26. prosinca 2017. godine, na 119 stranica ukupno su 104 objave ili statusi, ukrašene Shutterstock ilustracijama. Grafički je knjigu uobličila Marija Morić, nakladnik je "Mozaik knjiga", urednik Zoran Maljković.

- Ove misli zapisivala sam u dahu, kako bi došle. Na Fejsu sam, inače, od veljače 2008., podučavala me Maja Pintar, Vladimirina (Vladimira Spindler, Sanjina kćerka) prijateljica, nju sam gnjavila prve dane... Fejs je za mene neka vrst dnevnika, uglavnom fotografskog. Međutim, u kratkom periodu od dvije godine imala sam i potrebu svoje spoznaje uobličiti u statuse. Nastali su spontano, jednostavno sam ih morala napisati. To je bilo jače od mene.

Dobivali su mnoštvo lajkova, dijelili se po portalima i živjeli svoj život. Na kraju su završili u knjizi, nakon što mi je prije nekoliko mjeseci to predložio urednik Zoran Maljković. Tako se Facebook nenadano pretvorio u knjigu. A moje spoznaje možda su i vaše, tko zna? - uz osmijeh će poznata književnica, od prije nekoliko godina i moja Fejs prijateljica, a nakon što je 3. ožujka 2016. sudjelovala u anketi "Slobodne Dalmacije" naslova "Pet brzih". Sjećam se, naša suradnja je bila uspješna, poliralo se i koji dan više, kako bi svaki detalj bio uštiman. Svidjela mi se ta obostrana pedantnost, a trebalo je, slutim, Sanji strpljenja i u "Zapisima s Fejsa".

- To kako je nastala knjiga piše i na poleđini naslovnice. Ne znam što mi je bilo, ali morala sam pisati statuse. Spominju se katkad stvarne osobe, ali rijetko. To su bila razmišljanja o ljubavi, prijateljstvu, nevoljenju... Držalo me je dvije godine. Sad me pustilo i ne pišem više, iako sam i dalje na Fejsu. - pojašnjava nagrađivana književnica za djecu, mlade i velike. Sanja Pilić inače živi u Zagrebu, rođena je u Splitu 16. svibnja 1954., kćerka je velike književnice Sunčane Škrinjarić, unuka također književnice Zofke Kveder.
 

13. 7. 2015. Prva objava

Što se dovoljno ne cijeni,
ipak se na kraju izgubi.
Od slobode, zdravlja, reda,
poštenja, pa i sunca. Nezahvalnost
ima svoju cijenu. Sve dobro koje
nisi primjećivao nestane da bi
osjetio razliku. Tako to ide...

 

27. 12. 2015.

Kaže mi jedna
osoba: Recite mi
nešto lijepo da
imam snage ustati iz kreveta.

9. 4. 2016.

Ljubav ne boli, tako ćete je
prepoznati. Jednostavno,
ne boli, ne nateže te, ne
muči te, ne prigovara, ne žulja i sve
teče bez problema i otpora, ide samo od sebe, svaka neravnina brzo se poravna.
Ljubav ne iscrpljuje. I rijetka je.

 

6. 5. 2016.

Što je veće znanje,
i tišina je veća.

Naslovnica Kultura