Scena Kultura

pisac romana “dvoje protiv gazde”

Elvis Serdar - zadarski Bukowski

Pitur na bolovanju, kako sam sebe naziva, čitanja se uhvatio tek prije desetak godina, a pisati je počeo pod utjecajem Bukowskog i njegova “Bludnog sina”

Pitur na bolovanju, kako sam sebe naziva, čitanja se uhvatio tek prije desetak godina, a pisati je počeo pod utjecajem Bukowskog i njegova “Bludnog sina”

Elvis Serdar nikada u životu nije napisao pjesmu ili priču, a onda je u 35. godini, kada zbog problema s kralježnicom više nije mogao za život zarađivati fizičkim radom, sjeo i napisao roman “Dvoje protiv gazde”.

- Prije dvije godine krenuo sam tražiti nakladnika. Nisam želio knjigu sam tiskati i tako eventualno zadovoljiti vlastitu taštinu. Čekao sam da mi netko, objavljujući je, potvrdi da je dobra. Slao sam je na dvadesetak nakladničkih adresa. Od nekih nije bilo nikakvih odgovora, poneki su javili da su popunjeni, dva su mi izričito tražila novce - 20 tisuća, odnosno 30 tisuća kuna. Konačno ju je pročitao Mario Blagaić iz splitske “Naklade Bošković” i knjiga je objavljena - govori nam Serdar, koji je prije 37 godina rođen u Zadru, ali je cijeli život proveo u Sv. Filip i Jakovu.

Po zanimanju je strojobravar, za fakultet nije imao ni volje ni želje, a u djetinjstvu ne da nije čitao knjige nego je, otkriva, bio toliko lijen da je i školu najradije izbjegavao. Fakultet mu je pao na pamet do prije desetak godina, ali je sa školom za strojarskog tehničara bilo malo teže krenuti na književnost ili filozofiju.

Čitanja se uhvatio posljednjih desetak godina i otada kupuje po knjižarama sve, od beletristike do knjiga o umjetnosti. Najzanimljiviji mu je Bukowski, a najdraža njegova knjiga “Bludni sin” od koje je počeo čitati s razumijevanjem.

 - Ako je tko “krivac” za moj roman, onda je to Bukowski - kaže nam Serdar.

Crni humor

Sudionik je Domovinskog rata, dvije je godine honorarno surađivao u jednom lokalnom listu, a trenutačno je, kaže, muž, otac i odgajatelj, prije svega komedijaš. Sklon je humoru, uglavnom crnom, odgojen na Alanu Fordu i Montyju Pythonu. U životu je radio svašta, a sada je, kaže, pitur na bolovanju.

Svoj roman, napisan u prvom licu s radnjom smještenom u Zadar, opisuje kao dramu s elementima humora, roman odrastanja jedne generacije, i puno će se ljudi, misli, moći poistovjetiti s likovima u njemu. Napisao je već i drugi roman koji će, uvjeren je, dignuti prašinu. Naime, govori o 40-godišnjaku koji priprema osvetu seksualnom zlostavljaču koji ga je napastovao u djetinjstvu.

Recept

Čini mi se logičnim početi pisati kada su neke godine iza tebe, kada promijeniš deset zanimanja, uz tebe prođe 100 prijatelja i 3000 poznanika, a svi nose životnu priču. S 20 godina, bez iskustva, i životnog i ljubavnog i financijskog, teško je složiti nešto uvjerljivo - kaže Serdar. Nije ljubitelj kratkih priča, pa je, objašnjava, odmah krenuo na roman.

 


 

Naslovnica Kultura