Scena Kultura

TRI NAJVEĆA KINOHITA IMALA HEROINE

Wonder Woman jača od Thora i Spidermana: 2017. na filmu bila je godina žena, a to bi mogla biti i 2018.

TRI NAJVEĆA KINOHITA IMALA HEROINE
Godina 2017. donijela je niz jakih ženskih likova i u filmovima koji nisu postigli toliki uspjeh, poput 'Atomske plavuše' i 'Duha u oklopu', a trend bi se mogao nastaviti i 2018. s potencijalnim hitovima 'Crveni vrabac', 'Tomb Raider', 'X-Men: Dark Phoenix', 'Battle Angel Alita' , 'Oceanovih 8'...

Minula 2017. ostat će u svijetu filma upamćena kao godina žena. Glumice su s ove strane velikog ekrana iznijele prljavi veš hollywoodskih moćnika poput Weinsteina. A na velikom ekranu su dominirale nad muškarcima – tri najveća hita 2017. u američkim i svjetskim kinima vrte se oko više ili manje snažnih ženskih likova.

“Ratovi zvijezda: Posljednji jedi“ imaju Daisy Ridley u ulozi heroine Rey, a tu su i Emma Watson kao nešto aktivnija “diznijevska“ princeza u “Ljepotici i zvijeri“ te Gal Gadot, savršeno utjelovljenje moćne Wonder Woman iz istoimena superherojskog blockbustera.

“The Last Jedi“ je dosad zaradio 555 milijuna dolara u Americi, njegov ukupni svjetski utržak iznosi milijardu i 129 milijuna $ i na putu je da prestigne “Beauty And The Beast“, s tim da odlično prolazi i u hrvatskim kinima gdje ga je trenutno vidjelo 143 tisuće gledatelja.

“Ljepotica i zvijer“ je, naime, na internacionalnom kinotržištu zaradila milijardu i 263 milijuna dolara kao zasad još uvijek najveći svjetski hit 2017., veći i od testosteronske akcije “Brzi i žestoki 8“ s Vinom Dieselom, Jasonom Stathamom i Dwayneom Johnsonom, a u američkim kinima drži visoko drugo mjesto sa 504 milijuna.

“Wonder Woman“ je, pak, na trećem mjestu u SAD-u s titulom najvećeg hita ljetne sezone i utrškom od 412 milijuna dolara, boljim od filmova s muškarcima-superjunacima poput “Čuvara galaksije“, novog “Spider-Mana“, “Thora 3“ i “Logana“, dok je u svijetu superheroina namlatila 821 milijun.

Ovako nešto nije zabilježeno gotovo 60 godina u (američkim) kinima, od 1958. kad su najpopularniji filmovi bili mjuzikli “Južni Pacifik“ s Mitzi Gaynor i “Teta Mame“ s Rosalind Russell te “Mačka na vrućem limenom krovu“ s Elizabeth Taylor. A to nije sve.

Godina 2017. donijela je niz jakih ženskih likova i u filmovima koji nisu postigli toliki uspjeh, poput “Atomske plavuše“ i “Duha u oklopu“ s Charlize Theron i Scarlett Johansson, najgledanija komedija godine jest “Girls Trip“, a neki od najhvaljenijih naslova 2017. i potencijalnih kandidata za Oscara su orijentirani oko jakih ženskih uloga (Margot Robbie i “Ja, Tonya“, Frances McDormand i “Tri plakata izvan grada“, Sally Hawkins i “Oblik vode“), pri čemu je “Lady Bird“ sa Saorise Ronan u glavnoj ulozi režirala žena – glumica Greta Gerwig.

Trend bi se mogao nastaviti i ove godine. Ubrzo će u kina SF film “Istrebljenje“ s Natalie Portman, a na proljeće stižu akcijski triler “Crveni vrabac“ s Jennifer Lawrence, akcijska avantura “Tomb Raider“ s Alicijom Vikander i fantazija “Nabor u vremenu“ s Oprah Winfrey, Reese Witherspoon i Helen Mirren.

Do kraja godine, među ostalim, slijede i “X-Men: Dark Phoenix“ fokusiran na mutanticu Jean Grey (Sophie Turner), SF akcijski spektakl “Battle Angel Alita“ Roberta Rodrigueza u produkciji Jamesa Camerona, te akcijska krimi-komedija “Oceanovih 8“ sa Sandrom Bullock, Cate Blanchett i Anne Hathaway kao zamjenom za Georgea Clooneyja, Brada Pitta i Matta Damona.

Naslovnica Kultura