Scena Kultura

Tri izvedbe u hnk split

'Arležanka' otvara, a valceri, polke i marševi obitelji Strauss zatvaraju najromantičniji ispraćaj 2017. godine

Tri izvedbe u hnk split

Tradicionalno, orkestar splitskog HNK će kazališnu godinu završiti s tri izvedbe Novogodišnjeg koncerta u četvrtak, petak i u subotu, 28., 29. i 30. prosinca s početkom u 20 sati.
Koncertima će ravnati maestro Hari Zlodre, na programu su u prvom dijelu "Arležanka" Georgesa Bizeta, te "Andante spianato" i "Velika briljantna poloneza" Frédérica Chopina sa solističkim nastupom pijanista Zorana Velića, a u drugom dijelu valceri, polke i marševi iz glazbene ostavštine obitelji Strauss.

Provansa i Beč

"Arležanku" uz "Carmen" drže najzrelijim Bizetovim djelom. Nastala je kao scenska glazbu za istoimenu dramu Alphonsea Daudeta, nagovještavala je realizam "Carmen", a odiše provansalskim ugođajem i ispunjena je snažnim dramskim efektima. Glazba je danas poznata prvenstveno iz orkestralnih suita, jer je priča o nesretnoj ljubavi iz Daudetove zbirke "Pisma iz mog mlina", nakon praizvedbe 1872. koja je doživjela neuspjeh, zauvijek nestala s pozornica.
Jednu suitu skladao je sam Bizet, a "Drugu suitu iz glazbe za dramu Arležanka" skladao je četiri godine nakon Bizetove smrti Ernest Giraud, koristeći Bizetove originalne teme i vodeći se njegovom orkestracijom.
Chopinova "Velika briljantna poloneza" u Es-duru za klavir i orkestar, koju je skladao između 1830. i 1831., označava neku vrstu prekretnice u skladateljevu stilu – ona je vrhunac njegova dotadašnjeg rada i niza djela nastalih u tzv. "briljantnom stilu", koji odlikuje pijanistička bravura. "Andante spianato", uvodni dio u G-duru skladan za klavir solo, karakterom podsjeća na nokturno, sanjivih melodija i prozračne pratnje, te je idealan uvod za "Polonezu" s bogato ukrašenom melodijom, ujedno prozračnom i energičnom.

 


Drugi dio koncerta otvara uvertira operete "Laka konjica" Franza von Suppéa, skladatelja rođenog u Splitu.
Slijede valceri i polke slavnih tvoraca glazbe za plesne dvorane 19. stoljeća, obitelji Strauss.
Iz opusa Johanna Straussa mlađeg, najpoznatijeg člana glazbeničke obitelji, "kralja valcera", na programu su "Anina polka" "Pizzicato polka" (koju je skladao zajedno s bratom Josephom), "Perzijski marš" i zasigurno najpopularniji od svih valcera, "Na lijepom plavom Dunavu". Od skladbi srednjeg od tri brata, Josepha Straussa, publika će čuti brzu polku "Bez brige!", francusku polku "Vatrootporno", valcer "Nebeski zvuci" te brzu "Džokej - polku".

 

Naslovnica Kultura