Scena Kultura

EKSKLUZIVNO

Robert Cannan i Ross Adam, redatelji dokumentarca 'Ljubavnici i despot': Na neki način svi Sjevernokorejci moraju glumiti i nastupati za svog vođu

EKSKLUZIVNO
Choi je opisala 'glumu' kao svoj spas u Sjevernoj Koreji jer to je mjesto u kojem ako ti nisu isprali mozak ideologijom moraš ili glumiti da sudjeluješ ili ako ne možeš pobjeći, što Choi sama nije nikako mogla, odustati i suočiti se s posljedicama. Na neki način svi Sjevernokorejci moraju glumiti i nastupati za svog vođu i htjeli smo publiku ostaviti s bizarnim i krajnje zastrašujućim podsjetnikom na to na kraju filma.

Priča je nevjerojatna, ali istinita. Koncem sedamdesetih najpopularnija južnokorejska glumica Choi Eun-hee i njezin bivši suprug, legendarni redatelj Shin Sang-ok, bili su oteti od strane njihovog najvećeg fana Kim Jong-ila koji ih je držao u zatočeništvu kako bi, kao njegovi privatni filmaši, razvili kinematografiju Sjeverne Koreje. Glumica i redatelj su na koncu pobjegli iz uzništva, ali u međuvremenu snimili čak 17 filmova za sjevernokorejskog diktatora.

O ovom slučaju Robert Cannan i Ross Adam su snimili dokumentarni film “Ljubavnici i despot“ koji, nakon današnje premijere na HRFF-u, kreće u hrvatsku kinodistribuciju sutra, 7. prosinca, počevši od splitske “Kinoteke“ pa do “Karamana“. Uspjeli smo ih uhvatiti za ekskluzivni intervju povodom premijere prije leta za - Koreju.

Kako i kada ste čuli za ovu fascinantnu istinitu priču koja vas je potakla da snimite film “Lovers and the Despot“?
- Svatko od nas dvojice se nevezano susreo s pričom, nismo sigurni kada i gdje, vjerujem da se radilo o članku na internetu. Obojici nam se urezalo u pamćenje kao nevjerojatna priča koja može ili ne mora biti istinita. Jednoga dana smo se našli da po običaju razmjenjujemo ideje i kad je postalo jasno da nam je obojici ova priča na pameti već neko vrijeme, toga dana smo odlučili malo istražiti priču i za početak saznati jesu li prava na priču dostupna.

Vaš film ima nekoliko isprepletenih tema - politika, propaganda, film... Koji je bio Vaš glavni fokus?
- U priči smo pronašli nekoliko fascinantnih i slojevitih tema, no najveća je bila ispreplitanje filma s jedne strane za dobro, u svrhu umjetnosti, i s druge strane u svrhu manipulacije i propagande. I Shin i Kim Jong-il su bili potpuno opsjednuti kinom, ali iz različitih razloga.

Dokumentarac sadrži metafilmske elemente. Oteti redatelj se pita kako bi postupio kao redatelj da treba snimiti film o svojoj situaciji i pronalazi ideje za bijeg iz zatvora iz drugih filmova…
- Da, u ranoj fazi nas je privukao i Shinov dnevnik o vremenu provedenom u sjevernokorejskom zatvorskom logoru. Fascinantan je zbog detalja o svakodnevnom životu u nezamislivim uvjetima, iako su ga tretirali bolje od većine Sjevernokorejaca, ali i zbog iskustva koje je imao u smišljanju filmskih scenarija i izvođenja opasnih planova u stvarnom životu.

Nema sumnje da je detaljno planiranje potrebno za film bilo korisna vještina, no naravno, stvarni život se uglavnom ne odvija kao dramski zaplet filma. Druga zanimljiva stavka za razmišljanje jest da Shinova vještina smišljanja fantastičnih zapleta također može značiti kako su njegova svjedočanstva u različitim fazama priče u najmanju ruku uljepšana. Recimo, priča o njegovoj otmici zvuči kao nešto ravno iz filma.

Upravo to, sama priča nalikuje na film nalik “Nestajanju“ (otmica) ili “Argu“ (bijeg). Gotovo pa film unutar filma?
- Da, to je također nešto što nas je privuklo na samom početku. Filmski zaplet nalik na triler koji se odigrava u naizgled jako stvarnim - i ozbiljnim! - okolnostima.

Film sadrži i meta aspekt u glumačkom smislu - oteta glumica spominje razlike između glume za film i glume za (vlastito) preživljavanje…
- Choi je opisala “glumu“ kao svoj spas u Sjevernoj Koreji jer to je mjesto u kojem ako ti nisu isprali mozak ideologijom moraš ili glumiti da sudjeluješ ili ako ne možeš pobjeći, što Choi sama nije nikako mogla, odustati i suočiti se s posljedicama. Na neki način svi Sjevernokorejci moraju glumiti i nastupati za svog vođu i htjeli smo publiku ostaviti s bizarnim i krajnje zastrašujućim podsjetnikom na to na kraju filma. Choi je dala upečatljivo svjedočanstvo o svom iskustvu i ima više razloga da se vjeruje svakoj njezinoj riječi za razliku od Shina, no s druge pak strane ona je vješta glumica.

Audio isječci filma su također zanimljivi, na primjer tu je dio kad se Kim Jong-il žali na stanje korejskog filma: "Zašto svi naši filmovi imaju isti ideološki zaplet? Ne sadrže ništa novo. Zašto ima toliko scena plakanja? Ovo nije pogreb." Mislite li da bi njegov sin danas mogao reći ove riječi kad je u pitanju stanje sjeverno/južnokorejskog filma?
- Iako je Kim Jong-il bio pronicljiv i inteligentan, čini se da nije svjestan ironije da je upravo njegova obiteljska ideologija osigurava da svi njihovi filmovi imaju isti ideološki zaplet i ne sadrže ništa novo. Zato mu je trebao Shin, nitko u Sjevernoj Koreji nije iskusio ništa “novo“ izvan ideološkog balona Sjeverne Koreje. Bez sumnje bi to bilo istina da njegov sin to danas kaže, možda još i više jer Južna Koreja je otvorenija nego ikad.

Je li Vam bilo teško pronaći audio/video materijale? Kako ste uspjeli s obzirom da je Koreja tako represivna?
- Proces pronalaska arhivskog materijala je bio dug. Bilo je posebno zahtjevno nabaviti snimke sjevernokorejske propagande. Bojim se da ne možemo otkriti kako smo u tome uspjeli, ali smo uspjeli u okviru zakona. Najveći zgoditak je bila tajna snimka Shinovih i Choinih razgovora s Kim Jong-ilom.

Nažalost, dobili smo te snimke u kasnoj fazi procesa i odmah su postale ključne za pričanje priče. Shin i Choi su zapravo prokrijumčarili te snimke iz Sjeverne Koreje i završili kod CIA-e, pomoću snimaka potvrdili svoju priču i dobili azil u SAD-u. Uštedjeli bismo jako puno vremena da smo ih dobili ranije.

Mislite li da ovaj film ima loš tajming zbog napetih odnosa između SAD-a i Koreje?
- Ne, upravo suprotno. Film je privukao jako puno pažnje pri objavi u SAD-u, Koreji i drugdje. Dijelom zbog napete situacije.

Bilo kako bilo, trenutno ste baš na putu za Koreju. Mislite da će ljudi film ocijeniti kao kontroverzan? Ne bojite se lokalnih restrikcija?
- Film je već objavljen u Koreji, zapravo smo na putu tamo zbog jednog drugog projekta, dijelom zato što je film tamo privukao toliku pažnju. U Koreji je to i dalje jako kontroverzna priča i nadamo se da je bar nekome proširila horizonte po pitanju toga što se uistinu dogodilo.

Mislite li da bi Kim Jong-un mogao postupiti jednako kao i njegov otac ili on toliko ne voli filmove?
- On ne voli filmove koliko i njegov otac. Više voli košarku i njegovo nesvakidašnje prijateljstvo s otkačenim američkim košarkašem Dennisom Rodmanom možda znači da neće morati oteti vlastitu košarkašku zvijezdu.

Naslovnica Kultura