Scena Kultura

NOMINACIJE EUROPSKE FILMSKE AKADEMIJE

Zvjagincev, Kaurismaki i Lanthimos u utrci za EU Oscara, ali nažalost ne i Grlić

NOMINACIJE EUROPSKE FILMSKE AKADEMIJE
'Ustav Republike Hrvatske' Rajka Grlića, koji se našao u široj selekciji (od 50 filmova) za popularnog Europskog Oscara, nije osvojio nijednu nominaciju, no redatelj nije nezadovoljan.- Lijepo je bilo biti među 50 filmova Europe – kratko nam je izjavio.

Nominacije za nagradu Europske filmske akademije i ove su godine u znaku festivalskih laureata ili favorita, kao i nacionalnih kandidata za američkog Oscara, ali nažalost ne i nekog hrvatskog ostvarenja. “Ustav Republike Hrvatske“ Rajka Grlića, koji se našao u široj selekciji (od 50 filmova) za popularnog Europskog Oscara, nije osvojio nijednu nominaciju, no redatelj nije nezadovoljan.

- Lijepo je bilo biti među 50 filmova Europe – kratko nam je izjavio.

Za najbolji film na jubilarnoj 30. dodjeli EFA-ine nagrade 9. prosinca u Berlinu konkurirat će, dakle, trolist iz Cannesa – pobjednik festivala “Trg“ Rubena Östlunda, osvajač Grand Prixa ”120 otkucaja u minuti” Robina Campilla, odnosno priznanja žirija “Bez ljubavi” Andreja Zvjaginceva. Tu su i ”Tijelo i duša” Ildikó Enyedi te “Druga strana nade“ Akija Kaurismakija, dobitnici Zlatnog i Srebrnog medvjeda s Berlinalea.

Od ovih pet filmova, “The Square“, “BPM“, “Loveless“ i “On Body And Soul“ su predstavnici svojih zemalja u utrci za američkog Oscara, i to redom Švedske, Francuske, Rusije i Mađarske.

“Trg“ se nalazi i među nominentima u kategoriji naj-komedije, pored njemačkog kinohita “Dobrodošli u Njemačku“ Simona Verhoevena, belgijsko-nizozemskog “Kralj Belgijanaca“ Jessice Woodworth i Petera Brosensa te belgijsko-francuskog “Vincent i kraj svijeta“ Christophea van Rompaeya.

Svi prvospomenuti redatelji, osim Campilla, ali uz Yorgosa Lanthimosa za “Ubojstvo svetog jelena“, stekli su nominaciju i u kategoriji najbolje režije. Lanthimos je predložen i za najbolji scenarij, zajedno s Östlundom, Zvjagincevom, Enyedi i Francoisom Ozonom (”Frantz”).

Također, nositelj glavne muške uloge iz ”The Killing Of A Sacred Deer”, zvjezdani Colin Farrell, konkurira za EU Oscara u kategoriji najboljeg glumca, a društvo mu prave veteran Jean-Louis Trintignant (”Happy End”), Claes Bang (”The Square”), Nahuel Pérez Biscayart (”BPM”) i Josef Hader (”Stefan Zweig: Farewell To Europe”).

Od glumica su nominirane dvije teškašice EU filma Isabelle Huppert (”Happy End”) i Juliette Binoche (”Bright Sunshine In”), ali Alexandra Borbély (”On Body And Soul”), Florence Pugh (”Lady Macbeth”) i Paula Beer (”Frantz”).

Nagrada EFA-e se smatra jednim od finalnih putokaza prema američkom Oscaru budući da se dobar dio nominenata nerijetko natječe i za čuvene zlatne kipiće, mahom u kategoriji izvan engleskog govornog područja. Neki filmovi koji su zadnjih godina dominirali dodjelom EU Oscara na kraju bi se pozlatili i u Americi, poput “Ljubavi“, “Velike ljepote“ i “Ide“.

Naslovnica Kultura