Scena Kultura

Jedini kandidat

Splitski redatelj u HNK ulazi bez kompromisa: Radit ćemo hit predstave i štedjeti!

Jedini kandidat

Na natječaj za izbor novog intendanta HNK Split, koji je završen ovoga ponedjeljka, javio se samo jedan kandidat, redatelj Ivan Leo Lemo.

U četvrtak je Kazališno vijeće otvorilo njegovu prijavu, a na razgovor će ga pozvati početkom idućeg tjedna. Ako ga prihvate i preporuče Gradskom vijeću, vijećnici će o tome glasovati, a ako prođe i tu instanciju, treba pričekati potvrdu ministrice kulture.
Lemo, koji trenutačno svu energiju posvećuje završnim pripremama za premijeru u Gradskom kazalištu mladih, veli da i nova predstava na kojoj radi donekle oslikava program s kojim se natjecao.

– Bez kompromisa, u svoj HNK Split, u kojem sam i zavolio kazalište, statirao, glumio i režirao, unijet ću svoje znanje, moralnu odgovornost, iskustvo i eventualni talent, svaki dan i cijeli dan – rekao je.
 

 

Tim je odavno formiran

Drži da ipak nije prikladno s detaljima programa izlaziti u javnost prije intervjua s Kazališnim vijećem i imenovati budući najuži tim suradnika. Međutim, taj tim je odavno formiran i njegovi članovi su prihvatili raditi u Splitu s Lemom ako bude izabran.
– Suradnici se stječu kroz dugogodišnju suradnju, moraju s intendantom dijeliti i sličan svjetonazor i poglede na umjetnost.

Dvadesetak godina surađujem uglavnom s istim ljudima, i ravnatelji opere, drame i baleta čine barem 60 posto legitimiteta čelnog čovjeka HNK.

Biti eventualno izabran, pa onda licitirati i moljakati oko tih mjesta, beskrajno je krivo. Intendant i njegovi suradnici moraju biti svojevrsna "prirodna grupa" ljudi koji zajedno rade i poznaju se godinama – kaže redatelj.

Stoga, nije teško nagađati tko će biti novi ravnatelj baleta – koreograf Leo Mujić koji je osmislio scenski pokret za novu predstavu, radio je s Lemom i na prošloj hit-predstavi "Splićanke", također u GKM-u.

Također, jasno je tko neće biti ravnatelj opere. Željko Kerum svojedobno je izjavio da će to biti član opere Jure Bučević.
– Čovjeka ne poznajem – kratko je prokomentirao kandidat.


Radit ćemo hit-predstave... i štedjeti

Ovaj natječaj prošao je neuobičajeno mirno i tiho, za razliku od nekih prijašnjih, kada se znalo javiti i po desetak kandidata.
Intendanti nasljeđuju dugove svojih prethodnika, nakupljene i tijekom nekoliko mandata, i prostor za rad sve je suženiji – trenutačno kazalište duguje više od pet milijuna kuna.

– Rješavanje duga jedna je od glavnih zadaća, a ako budem izabran, namjeravam ga riješiti produkcijom hit-predstava i štednjom – veli Lemo, koji slabu "izlaznost" na natječaj ovako tumači:

– Priprema programa ozbiljan je posao. Ne može se tu jednostavno nabaciti par brojeva i par naslova. Radio sam na programu nekoliko mjeseci, po više sati na dan, gotovo kao da pišem znanstveni rad. Moguće da neki drugi nisu bili na to spremni, da ih je natječaj i zatekao jer nisu vodili računa o tome kako se novi intendant bira godinu dana prije nego što njegov prethodnik završi mandat. Ukratko, radio sam s mišlju da osmislim dobar program, da izvučem teatar iz duga i da djelatnici i publika budu sretni i zadovoljni.

Naslovnica Kultura