Scena Kultura

Gostovanje u Splitu

GKM udara kontru ovisnosti o društvenim mrežama: 'Publika reagira fantastično, smiju se, nekad se i uplaše...'

Gostovanje u Splitu

Ove godine IKS Festival ne održava se u klasičnom smislu; što zbog rastegnutog formiranja gradske vlasti, što zbog "kašnjenja" s proračunom. Nisu mogli pravodobno napraviti financijsku konstrukciju pa su zato odlučili publiku "vratiti" kroz samostalne predstave. Ako ništa, izvukli su pouke - lipanj je nezahvalan za organizaciju takvog događaja...

Tako IKS Festival u sklopu projekta Inovativna kazališna scena u Gradsko kazalište mladih Split u subotu 14. listopada u 20 sati dovodi predstavu za mlade "Volim fiziku" u izvedbi renomiranog Zagrebačkog plesnog ansambla.

Naime, E=mc2 (Volim fiziku) plesna je predstava koreografkinje Zrinke Lukčec, nadahnuta osnovnim zakonima fizike, istovremeno istražujući njihovu primjenu u plesu i tijelu plesača, a predstava je namijenjena djeci i mladima, kao i odraslima koji traže način kako se zaljubiti u fiziku.

- Na repertoaru sada igraju i nove predstave, kao što su Devil`s Garden (D. Hernandez) te Plac-Cai Shichang (Wen Hui) u koprodukciji s Eurokazom – kaže producentica i ravnateljica ZPA Pera Glad, naglasivši kako je predstava E=mc2 (Volim fiziku) nastala po njezinoj ideji i da je posebno ponosna što ulazi u šestu sezonu igranja, a to je zaista rijetko na njihovoj sceni.

Neposredna režija

- Kazališni izričaji poput suvremenog plesa važni su za djecu i mlade jer se na taj način stimulira njihovo razmišljanje u nekom drugom smjeru od televizije, igrica na mobitelu, društvenih mreža. Često se teško takmičiti s tim vizualno privlačnim i lakše dostupnim medijima, ali svakako se isplati ulagati u mladu publiku jer im se time razvija sposobnost kreativnog promišljanja, odnos prema kazališnoj umjetnosti, interes prema našoj struci - naglasila je i Petra Valentić, asistentica i plesačica u predstavi "Volim fiziku", kojoj je, kako kaže, motiv rada na predstavi bila upravo edukacija publike te približavanje njezine struke mladima kroz plesnu predstavu.

- Publika reagira fantastično, od prve do zadnje minute gledaju predstavu sa stopostotnom koncentracijom, smiju se, nekad se i uplaše kada se ugasi svjetlo, reagiraju na svaku dramaturšku promjenu, što je nama kao izvođačima dobar znak i motivator za daljnje igranje – ispričala je Valentić, dodavši pritom da djeca suosjećaju s njima i daju im izravnu podršku tijekom predstave, kroz uzvike i pljeskanje, a nerijetko su njihove iskrene reakcije i neposredna režija predstave.

- Raduje me što predstava suvremenog plesa za djecu i mlade ponovno igra u Gradskom kazalištu mladih! Prvu suradnju predstava i prezentacija suvremenog plesa za djecu i mlade ostvarili su na pozornici Gradskog kazališta mladih Split još 2015. godine.

Zagrebačko kazalište mladih uspješno surađuje sa zagrebačkom plesnom scenom, pa i Zagrebačkim plesnim ansamblom, dok je naš studio za suvremeni ples za djecu i mlade i dalje u potrazi za vlastitim prostorom, stoga izuzetno cijenimo suradnju s Gradskim kazalištem mladih Split.

Zahvaljujem Službi za kulturu, umjetnost i staru jezgru Grada Splita i Upravi GKM na razumijevanju i poticanju ovog novog i bitnog suvremenog plesnog izraza koji oplemenjuje kazališne poetike više od pola stoljeća u Europi i svijetu – zaključila je Nela Sisarić, voditeljica IKS Festivala.

 


Osobna karta predstave
Koreografiju predstave potpisuje Zrinka Lukčec Kiko, dramaturgiju Rona Žulj, dok su izvođači na sceni Andreja Jandrić, Ognjen Vučinić, Petra Valentić i Petra Chelfi. Ulaznice za predstavu mogu se kupiti sat vremena prije predstave u Gradskom kazalištu mladih po cijeni od 25 kuna. Ako pri kupnji ulaznica predočite ulaznicu s prijašnje izvedbe umjetničke prezentacije "Normanologija", ulaznica iznosi 20 kuna.

 

Naslovnica Kultura