Scena Kultura

'baština' na kioscima

Nikad ispričana priča o TBF-u: možda znate sve njihove pjesme napamet, ali sigurno nemate pojma kako je sve počelo tih ludih 80-ih...

'baština' na kioscima

Nikola Čelan, publicist i glazbenik, predstavio je nedavno svoje memoare pod naslovom "Baština - kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10 godina TBF-a" u kojima je opisao do u detalje ono što je i najavio u naslovu.

Iskreno sam opisao što sam proživio u Splitu prepunom droge i nasilja: Nikola Čelan predstavio knjigu o TBF-u i devedesetima

'Gledam na Blatinama, šest plakata za srpske cajke i jedan za Jelenu Rozgu, nismo se puno makli': evo kako je Čelan usporedio splitsku glazbenu sadašnjost s 90-ima​

Memoari započinju izjavom, a koga drugoga, nego Tome Bebića. "Nisam se ja pobunio protiv vas. Vi ste se pobunili protiv mene", raščistio je najprije Čelan, a potom slijedi i priča o tome kako je sve počelo. Od upoznavanja, do zajedničke borbe za prevlast i čuvanje vlastite glave. Ni o čemu autor nije šutio, ništa nije uljepšavao. 

U prvome dijelu, zasigurno najzanimljivijem čitateljima, koji nosi naslov 'Kratka povijest rapa' doznajemo kako su izgledali sami počeci okupljanja danas već legendarnih TBF-ovaca, a sve je krenulo s Čelanom, Teom i Solom, da bi se uskoro u priči pojavio i Luka, a nešto kasnije i  svima dobro poznati 'Saša s Blatina'...

'Teo, stariji od mene dvije godine, bio je cekavac, a Solo je pohađao cjelodnevni boravak u A razredu naše Osnovne škole “Duško Mrduljaš”, kad smo na nastavu počeli koordinirano dolaziti s jeftinim kapama na frontin koje su se tek rijetko mogle kupiti kod Poljaka na pazaru.

Problemi su tada započeli i prije same nastave, kad su se stariji kolege učenici, pa i slučajni prolaznici, krenuli nalaziti uvrijeđenima našim nošenjem kapa noću i po oblačnom vremenu. Percepcija je bila strogo funkcionalistička: kape s frontinom služe jednoj i samo jednoj svrsi - obrane od sunca.

Naši su postupci značili grubo kršenje poretka i na to smo promptno bili upozoreni izrazima čuđenja, potom otvorenog prezira, pa mržnje, a onda je, malo-pomalo, krenuo i fizički tretman prvo nogama u guzicu, potom povremenim pleskanjem na platou ispred škole, kad smo shvatili da ćemo svoj novi đir morati braniti uglavnom šakama ili češće - vidjet će se kasnije, u susretu s većim grupama napadača - časnim taktičkim uzmakom.

.....

'Jednog dana Solo se vratio iz škole s pričom o super tipu koji je primljen u njegov razred: Luka je banuo iz Đermana (Senjanović - ratni heroj po kojem je ime dobila škola na razmeđi kvartova Varoš i Spinut - poznata po pretežitoj delinkventskoj populaciji) i, za ne virovat, tip je odgojeni reper od glave do pete.

Luka u školu dolazi s kapom, nosi široke spuštene gaće, jezike vani iz patika, lanac i ima originalne albume Run DMC-ja i svega ostalog što treba za ispunjenje standarda.

Kaže da je reper postao slučajno: jednom je dobio od staraca pare da sebi kupi neku ploču za poklon, ušao je, kaže, u muzikalije na dnu Pjace odakle su ga s police ugledala tri crnca sa šeširima i lancima. Superkul omot albuma Tougher Than Leather trojke iz Queensa, velikih Run DMC, doslovno ga je prizvao i kupio ga je isključivo na vizualni dojam.'

.....

'Još jedan potencijalni reper samozatajno je boravio u društvu iz osmog A. Zajedno s MC Solom i Hasanom činio je trojac koji je u jednom trenutku tih sretnih dana kršten u prvu rap grupu u Splitu, a i šire, dokle god se ka poznatom svijetu širio duhovni horizont s velikih prozračnih prozora učionica OŠ “Duško Mrduljaš”.

Umjetničko ime tog mladića bilo je MC Maher, iza čega se jasno iščitavao hommage u anagramu imena velikog mainstream revolucionara MC Hammera.

Kad mi je Solo skrenuo pažnju da Mladen, korpulentni prijatelj iz razreda još iz dana cjelodnevnog boravka, također sluša rap prišao sam mu negdje na školskom hodniku s nadom da bi svojim prisustvom i angažmanom mogao upotpuniti naš neformalni pokret.

Mladen je, za razliku od Luke, bio kudikamo manje zainteresiran za socijalni kontakt. Uredno smo popričali o njegovom habitusu i potkovanosti glede aktualne rap pjesmarice, ali u trenutku kad sam htio zagrebati u dubinu i mrdnuti ga iz centra, Mladen je reagirao osorno, jasno stavivši do znanja da njegovo strpljenje, bar u razgovoru s relativno nepoznatim licima iz mlađih razreda, ima itekako utvrđene granice i skraćen fitilj.'

....

'O Saši se još šuškalo i kao o Saši iz MIOC-a, pa Saši tekvandoistu jer su ljudi iz škole i kluba tvrdili kako ga poznaju, kako je pravi reper, ali ne izlazi vani previše, živi uredno, sportski, čak da uči za pilota. Za pronaći ga, naravno, nije bilo dovoljno upisati ključne pojmove u tražilicu već se trebalo i zaputiti tragom glasine.

Ona je Tea i mene tog jutra iz puke dosade povela osmicom do Pazara, pa presjedanje u osamnaesticu i na Škrapama kraj Crnog mačka izaći pa niz one velike skale prema Blatinama."

Knjigu potraite na kioscima uz Slobodnu Dalmaciju po cijeni od 79,90 kn.

Naslovnica Kultura