Scena Kultura

mnoštvo ideja, bez realizacije

Većinom glasova usvojen splitski proračun za kulturu

mnoštvo ideja, bez realizacije

- Dobili ste materijale s planiranim i realiziranim projektima. Imamo 12 ustanova kojima je grad osnivač i četiri udruge od posebnog interesa, proračun iznosi preko 82 milijuna kuna – kratko je na samom uvodu kazao Siniša Kuko, pročelnik Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru, na početku rasprave "Prijedlog programa javnih potreba u kulturi za 2017. godinu" na splitskom Gradskom vijeću.

- Najveći dio troškova je uglavnom zadan, unatoč tome smo uspjeli pronaći neke nove razvojne elemente na kojima ćemo inzistirati naredno razdoblje. Naglasak će biti na traženju okvira za financiranje unutar EU-ovih fondova – između ostalog kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

U raspravu se uključio SDP-ov vijećnik Joško Markić koji je istaknuo da se u budućnosti veća sredstva odvoje i za nezavisnu kulturu.

Goran Kotur, SDP-ov vijećnik je istakao kako bi se trebala napraviti spomen soba Miljenka Smoje, koja bi koštala pola milijuna kuna.

Vijećnik stranke Pametno, Jakov Prkić, upitao je pročelnika zašto je za Dom mladih u 2018. godini predviđeno 800 tisuća kuna, a u 2019. čak 10 milijuna kuna, nešto kasnije je na koncu rasprave odgovorio Kuko.

- Dom mladih je vrlo složena tema i mi nemamo sada sredstava za uređenje u pravom smislu. Predviđamo da ćemo stvoriti uvjete da se aplicira prema europskim fondovima. Što se tiče pristupačnosti osobama koji s invaliditetom u staroj gradskoj jezgri, aplicirali smo na europske fondove i očekujemo rezultate – istaknuo je Kuko.

- Uistinu očekujem korake, ali ne u ova tri mjeseca, da će konkurentnost i natjecanje ideja kreativne industrije donijeti novac. Pripremamo strateški dokument koji će dati odgovore na ova pitanja. Vezano za inicijativu oko smještanja spomen sobe Miljenka Smoje, smatram da je hvale vrijedna inicijativa, ali će za sada ostati na ideji, jer ne možemo oduzeti od hidranata na Marjanu, kako bi dali za spomen sobu – istaknuo je gradonačelnik.

"Prijedlog programa javnih potreba u kulturi za 2017. godinu" bez usvojenih amandmana je prihvaćen s 20 glasova za, 8 protiv i 7 suzdržanih.

Naslovnica Kultura