Scena Kultura

slijede i posebne 'akcije' u baru

'Odzvonilo' Đeli Hadžiselimoviću: u Kinoteci 'Zlatna vrata' slavni biraju filmove

slijede i posebne 'akcije' u baru

Od ovog listopada Kinoteka uvodi klupski program pod nazivom "Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića". Svakog zadnjeg utorka u mjesecu, počevši od 25. listopada, film za publiku bira jedna javna osoba, filmofil iz sjene "skriven" u tijelu književnika, glazbenika, političara, novinara, znanstvenika...

Film koji on ili ona osobno posebno voli. A prije projekcije priča priču o tom filmu, zašto mu je važan i zašto bi ga svatko morao pogledati barem jednom u životu ako dosad nije. Prvi gost/domaćin novog programa je Predrag Lucić, koji je (umjesto Đele Hadžiselimovića) odabrao "Grka Zorbu".

– Do ideje je došlo, kao i do svih dobrih ideja, u neformalnom razgovoru kojem nije bio cilj izmišljanje novih programa, nego smo generalno divanili o vlastitim filmskim preferencijama i došli smo do toga da su u pitanju vrlo osobne priče. Neke filmove, slično kao i glazbu, volimo ne samo zato što su dobri sami po sebi, jer su nam otvorili neke estetske, tematske ili emocionalne horizonte, nego i zato što su duboko vezani uz naš život.

Uz ljeta kad smo svaku večer visili na po dvije projekcije u otočnom kinu, uz društvo koje se možda u međuvremenu rasulo, uz nezaboravne večernje izlaske, uz picavanje iz škole i skrivanje u zadnjim redovima kinodvorana, gdje se baš taj put otvorio jedan novi, neočekivani svijet. Priča prirodno uvijek skrene u tom smjeru.

Jedan od nas bi rekao "e, znaš koji je meni film uvijek ostao u sjećanju..." i onda kaže naziv, kaže neki ključni trenutak ili osobinu filma koji ga se dojmio, i nakon toga ide priča o tome kad ga je gledao, s kim, u kojem životnom kontekstu, kakav je utjecaj taj film kasnije imao na njegov život...

Možda mu je zacrtao neke prioritete u životu, možda mu je iskristalizirao neke etičke ili profesionalne standarde koji su dotad bili nedefinirani, možda mu je razvio interes za teme kojih dotad nije bio ni svjestan, možda ništa od toga, nego je samo utjelovio savršen trenutak kada je bio, ono... sretan.

Uglavnom, u jednom trenu postalo je jasno da su te priče zanimljive. Da daju filmu dimenziju koju ni jedan redatelj ni producent ne mogu predvidjeti, da pokazuju način na koji film živi kroz publiku i publika kroz njega. Dalje je bilo samo pitanje izbora dana i naziva za program – ispričala nam je ravnateljica "Zlatnih vrata" Tamara Visković. Njena želja je afirmiranje odlaska u kino kao društvene prakse.

– Pozvat ćete prijatelja s kojim dijelite interese, podružit ćete se s ljudima koji će vam pričati o vlastitim doživljajima vezanima uz taj ritual odlaska u kino, pogledat ćete stvarno dobar film, nastavit ćete druženje i priču i nakon filma... Da to olakšamo, nakon svake će projekcije biti nekakva posebna "akcija" u baru u prizemlju. Već sad možemo reći da će se nuditi grčka pića nakon "Grka Zorbe", naši će gosti možda birati muziku ili nešto drugo, to potpuno ovisi o njihovoj želji i okolnostima – otkriva ravnateljica i ističe još jednu zanimljivost.

– S obzirom na to da "Zlatna vrata" generalno okupljaju publiku koja cijeni dobar film, i da je te publike sve više, vjerujem da širenje sadržaja na nove dimenzije filmskog iskustva može samo dodatno motivirati ljude na dolazak. Za sada, svidjelo se Đeli Hadžiselimoviću, a to je važno jer on je referentno mjesto kvalitete. Kako je rekla naša kolegica u ustanovi, kad čuješ da je odabrao Đelo, sjedneš, gledaš, ne pitaš – veli Visković i najavljuje do kraja godine gostovanje Saše Antića i Lane Barić.
Za naziv programa se, doznajemo, pobrinuo Ivica Ivanišević.

– U idućoj godini već je potvrđeno gostovanje niza zanimljivih likova, od filmaša do kvizaša, ali otkrit ćemo vam samo onog očiglednog, Đelu Hadžiselimovića, za kojeg ćemo, dakako, morati malo prekrojiti naslov.

 


Nosferatu
Koncem listopada, na Noć vještica, slijedi besplatna projekcija horor klasika “Nosferatu“ na kojoj se maskiranima poklanjaju slatkiši.
- “Nosferatu“ je naš doprinos Noći vještica, nekakav način da se “novoupakirani“ event-horor spoji s klasičnim repertoarom strave, koji je obavezan za svakog tko se smatra ljubiteljem ili poznavateljem filma - kaže Tamara Visković


Korektno prema Gazdi
U redovnom programu, osim “Ustava Republike Hrvatske“, do kraja listopada će eksplodirati još jednu “bomba“ - dokumentarac “Gazda“ Darija Juričana.
- Pitanje je korektnosti da se filmu koji je odbijen od strane velikih kinoprikazivača, da prostor u nezavisnom kinu. To je korektnost kako prema autorima, tako i prema svima koji su film financirali, a i prema publici koja očito istog ima želju vidjeti - kaže Visković.


Dokumentarci
- Za iduću godnu planiramo još neke kontinuirane klupske programe, jedan od njih je vezan uz dokumentarni film koji će biti popraćen uvodnikom relevantnog stručnjaka. On će temu filma staviti u širi kontekst i biti u mogućnosti odgovoriti na pitanja, dotaknuti se vlastitih iskustava. Teme su neograničene, znanstvene, društvene, popularno-kulturne, umjetničke, sve ono što čini naš aktualni svijet i prikazuje ga na filmski kvalitetan način – govori Visković.

 

Naslovnica Kultura