Scena Kultura

emocije sa svih strana

Prvi hrvatski muzej ljubavi: umjesto predmeta sakuplja mjesta i njihovu memoriju

 emocije sa svih strana

Hrvatska, a po svemu sudeći i svijet, dobili su prvi muzej ljubavi, i to virtualni, internetski, a u izložbenoj formi začet i predstavljen u Starom Gradu na Hvaru. Djelo je to Tomislava Šole, povjesničara umjetnosti i bivšeg kustosa, profesora, teoretičara baštine i pisca knjiga o baštini prevođenih po svijetu, često i autora i savjetnika u baštinskim projektima.

Njegova posljednja knjiga na hrvatskom „Javno pamćenje“ otkriva praktičnog inovatora koji je, kaže, nevoljkima spreman dokazati da i naizgled nemoguće ideje mogu imati šansu! U vrijeme rastućeg amaterizma i uplitanja turističke industrije i profita u baštinu, njegov posljednji eksperiment, o kojem je ovdje riječ, upravo je dragocjen.

Taj starograjski Global Love Museum je na internetu (www.globallovemuseum.net) predstavljena zbirka legendarnih ljubavi koje su kroz tisućljeća postale inspirativna kolektivna memorija.

Lokalna priča

- Striktno govoreći, muzej umjesto predmeta sakuplja mjesta i njihovu memoriju. U stvarnosti, muzej je predstavljen putujućom izložbom na 14 panoa na kojima je objašnjen, i na kojima su predstavljene neke od ljubavnih priča sa svih strana svijeta: od notorno poznatih tu su ona o Miljenku i Dobrili, Mumtaz Mahal i šahu Shananu, o Heloise i Abelardu, Ljerki Šram i Milivoju Dežmanu, princezi Louise i Gezi Matačiću, Stojanu i Ajši, ili priča o tragičnoj sudbini zaljubljenika Boška i Admire iz Sarajeva.

Prema koncepciji, središnje mjesto izložbe uvijek će zauzimati lokalna ljubavna legendarna priča. U Starom Gradu to je priča o Tonici Šoljan i Jurju Plančiću, slikaru, i njihovu tegobnom životu u Parizu. Kad je Turistička zajednica i muzej u Kaštel Lukšiću postave u tom gradu bit će to priča o Dobrili i Miljenku. Izložba je putujuća, vjerojatno će uskoro zakoračiti u svijet, naš muzej na internetu raste, stranica je atraktivna, rado bismo da postane interaktivna i da se puni prilozima - sve izgleda da će naše dugotrajno nastojanje uroditi plodom! - kaže Tomislav Šola.

Uz izložbu ide i projekcija kratkog filma koji pokazuje sve što nudi web-stranica, a nudi i ugodnu zvučnu kulisu tom nesvakidašnjem privremenom muzeju. QR kodovi i WiFi omogućavaju da posjetitelji svoje iskustvo s izložbe odmah prošire sadržajem ostatka muzeja.

Kontinuirani eksperiment

-Ljubavne priče ne treba objašnjavati, ljubav je nekako razumljiva vrijednost u svojoj univerzalnosti. Ipak, dosta je bizarno da u svijetu osim ovoga hrvatskog, ne postoji muzej ljubavi. Muzeji erotike i seksa postoje na svim stranama. Svjetski slavan Muzej prekinutih veza ipak je umjetnički projekt u muzejskoj formi i posvećen neuspjelim ljubavima.

Za razliku od njegova brza uspjeha, muzej ljubavi je već više od dva desetljeća moj, doduše usputan, ali i kontinuiran eksperiment- govori profesor Šola koji već 15 godina izuzetno uspješno u Dubrovniku vodi Europsku udrugu za baštinu.

Ovaj se muzej „rodio“ kao jedna od njenih međunarodnih aktivnosti i eksperimenata.
Izložba je postavljena u profesorovoj konobi, sada malenom ali profesionalno opremljenom izložbenom prostoru, u kući, prema arhivima, staroj petstotinjak godina. Ovoga ljeta tamo je izložba globalnog muzeja ljubavi, a već dogodine, bit će tu neki drugi privremeni muzej.

Ljubav, a ne rat

-Ja sam odlučio svoju dvo-decenijsku frustraciju izliječiti onim što imamo na raspolaganju: cyber prostorom, virtualnim muzejom. Očekujem da ćemo planet posuti hologramskim pločicama koje obilježavaju mjesta velikih i malih ljubavi.

To, umjesto da idemo od ploče do ploče koje komemoriraju mjesta pogibija, ratova i mučenja. Ili, kako rekoše moji suradnici na projektu: bit će to jedini muzej na svijetu sa šest milijardi „predmeta“, jer, naš planet je bio, jest i mogao bi ostati mjesto ljubavi.

Stvarnost i mašta

„Naš virtualni muzej sakuplja i izlaže poneka od tisuća stvarnih mjesta legendarnih ljubavi iz cijelog svijeta, ova je izložba za početak skroman sadašnji izbor. Neke su ljubavi nadživjele protagoniste, neke su plod mašte, neke su posve stvarne, neke legendarne.

Sjećanje na njih preživjelo je zato jer ljubav najbolje izražava prirodu ljudskog postojanja, to je najsavršenija komunikacija koju možemo zamisliti, središnji stvaralački princip univerzuma. Većinu nevolja ovog svijeta uzrokuje nedostatak ljubavi, u nekom od svojih oblika, ljubav je rješenje bilo kojega problema" - stoji na engleskom i hrvatskom kad kliknete www.globallovemuesum.net.

Kamenčići umjesto katanaca
Umjesto notornih katanaca koje ljubavni parovi zaključavaju na ogradama mostova i drugdje, u Muzeju ljubavi u Starom Gradu (i drugdje) ljubavi se mogu upisati na oblutke, položiti u staklenku, a poslije će biti- pohranjeni u moru...

 

Naslovnica Kultura