Scena Kultura

GDJE DUNAV LJUBI MORE: VUKOVAR FILM FESTIVAL U 'KINOTECI'

Hrvatski i njemački (disko)klubovi, Woody Allen i rumunjski vestern

GDJE DUNAV LJUBI MORE: VUKOVAR FILM FESTIVAL U 'KINOTECI'

Ljubitelji elektroničke glazbe doći će na svoje s filmom 'Dok smo sanjali', koji je na rasporedu 3. listopada

Tko nije bio koncem kolovoza na 9. Vukovar Film Festivalu, ima priliku za nadoknadu gradiva. Naime, Vukovar dolazi u Split, konkretno “Kinoteku”, koja će od večeras do nedjelje 4. listopada upriličiti svojevrsni “best of” ciklus VFF-a, sa zvučnim i(li) nagrađivanim filmovima, mahom premijerno prikazanima na ovogodišnjem Berlinu ili Cannesu.

Nakon splitske premijere ovog ponedjeljka, na repertoaru “Kinoteke” naći će se nostalgični dokumentarac o genezi hrvatskih diskoteka “Pola stoljeća diska” (2. listopada, u 17.30) u režiji Zvonimira Rumboldta, autora “Lavandermana”, koji je na VFF-u osvojio Specijalnu nagradu.

Splićani će večeras, u 20 sati, moći vidjeti i “Tijelo” redateljice Malgorzate Szumowske, nagrađene Zlatnim medvjedom, o odnosu anoreksične djevojke i njezine psihijatrice, pri čemu se obje nose s gubitkom, a potonja na vrlo neobičan način.

S Berlinalea stiže još jedan nagrađivani film, “45 godina” Andrewa Haigha (2. listopada, 20 h). Charlotte Rampling i Tom Courtenay osvojili su “medu” kao najbolji glumci u ulogama starijeg para koji na 45. godišnjicu braka dobije neočekivano pismo.

Ljubitelji elektroničke glazbe doći će na svoje s filmom “Dok smo sanjali” (3. listopada, 17.30) Andreasa Dresena, lociranim u rane devedesete, kad tri momka zaljubljena u techno otvore svoj klub.

“Nerazuman čovjek” (3. listopada, 20 h) s Joaquinom Phoenixom i Emmom Stone u glavnim ulogama, donosi nam nešto mračnijeg Woodyja Allena u filmu o izmučenom profesoru filozofije koji pronalazi novi razlog za život.

Nedjelja, zadnji dan “Vukovara u Splitu”, donosi, pak, “Victoriju” Sebastiana Schippera (17.30) i “Bravo!” (20 h) Radua Judea. “Victoria” je trilerska drama, snimljena u jednom kadru i ovjenčana nagradom za kameru na Berlinaleu, u kojoj će mlada djevojka požaliti flert s lokalnim tipom tijekom odmora u Berlinu.

S druge strane, pobjednik VFF-a i osvajač Srebrnog medvjeda “Bravo!” predstavlja prvi izlet rumunjske kinematografije u žanr vesterna, i to vesterna “tarantinovskog” stila.
MARKO NJEGIĆ

U znaku 'Djevice'

“Kinoteka” će u listopadu prikazati i “Argentinski ciklus”, te talijanske filmove “Vrijednost života” Paola Virzija i “Zakletu djevicu” Laure Bispuri, ali i pripojiti se redovnoj kinodistribuciji filmova “Moja majka” Nanija Morettija, “Močvara” Alberta Rodrigueza i “Savršeni dan” Fernanda Leona de Aranoa.


Naslovnica Kultura