Scena Kultura

PROMOCIJA

‘FILMoteka’ kao dokument vremena: predstavljena knjiga našeg filmskog kritičara Marka Njegića

PROMOCIJA

Marko Njegić i povjesničar filma Daniel Rafaelić na promociji knjige održanoj u u 'Kinoteci' u sklopu FMFS-a

U sklopu Festivala mediteranskog filma, u Centru za kulturu “Zlatna vrata” predstavljena je knjiga “FILMoteka”, zbirka od stotinjak tekstova filmskog kritičara “Slobodne Dalmacije“ Marka Njegića, objavljenih od 2004. do 2013. godine, uglavnom na stranicama našeg dnevnika.

Govoreći o knjizi, filmski kritičar Jurica Pavičić naglasio je da Njegićevi tekstovi skeniraju vrlo uzbudljivo filmsko razdoblje s početka milenija – na početku tog ciklusa Split je imao tri ekrana za prikazivanje filmova, hrvatski film je bio “na koljenima”, 3D tehnologija nije postojala, a njegov kraj obilježava 17 ekrana za splitsku publiku, dva filmska festivala, uspon kompjutorski generirane slike, 3D crtići, te uspon hrvatskog filma.

Iz toga za Njegića vrlo produktivnog razdoblja, u knjizi ostaju zabilježeni različiti fenomeni vezani uz film, poput erotike, filmskih problema, podžanrova i razvojnih faza, zatim recenzije filmova, portreti redatelja i glumaca, a autor nudi i top-listu najboljih ostvarenja, za koju Pavičić smatra da je potrebna kao podsjetnik na jedno filmsko doba, ali i kao podloga za diskusiju i izmjenu kritičarskih mišljenja.

Također, čitav jedan dio knjige posvećen je filmskoj klasici – od Bergmana do McTiernana – gdje su podaci sintetizirani metodologijom “srednjeg puta”, odnosno rukovodeći se činjenicom da se objavljuju u dnevnim novinama, odnosno za najširi krug čitatelja. Njemu je također vrlo značajno što knjiga sadrži blok “nacionalnog blaga”, odnosno evidenciju između 20 i 30 hrvatskih filmova, jer u hrvatskom izdavaštvu takvog štiva upravo nedostaje.
Daniel Rafaelić, povjesničar filma, kao moderator predstavljanja knjige, podsjetio je na kritičarski usud gdje se u jednoj tako maloj kinematografiji poput hrvatske različito i s velikom osjetljivošću iščitavaju kritičarska mišljenja vezana uz domaći film budući da mogu odrediti njegovu sudbinu u kinima, s čime su se i Njegić i Pavičić složili.

Ono oko čega su imali različito mišljenje jest odgovor na pitanje što je zadaća filmskog kritičara. Pavičić smatra da je to “guranje” gledateljima dobrog filma koji bi inače ostao nezapažen, a najčešće malih žanrovskih ili art filmova, ali ne velikih hollywoodskih hitova, jer njima ionako ne treba kritičareva pohvala. Njegić, pak, kao “dijete blockbustera” smatra da i takve filmove ne treba zapostavljati jer, usprkos činjenici da se rade s golemim budžetom, mogu imati subverzivnih elemenata, više nego umjetnički ili “mali” film.

Jasenka Leskur
MARIO TODORIĆ/CROPIX


Naslovnica Kultura