Scena Kultura

plesom protiv šumova

'Talking Head' u ponedjeljak otvara splitski IKS Festival

plesom protiv šumova

Atraktivna predstava ‘Liquid Lofta’ govori o šumovima u komunikaciji i izvest će se na sceni HNK

U ponedjeljak u 21 sat u Splitu počinje četvrti IKS Festival, koji će potrajati do petka 19. lipnja i ugostiti niz predstava suvremenoga kazališnog izričaja kojemu je u osnovi plesna umjetnost.

Festival već treću godinu ima međunarodni karakter, a ove godine organizatori su zamislili prilično ambiciozan program koji će se odvijati na tri gradske lokacije: u HNK-u Split, u Gradskom kazalištu mladih na Prokurativama i u amfiteatru u Multimedijalnom kulturnom centru.

Kreativna direktorica festivala Nela Sisarić najavljuje visoko estetizirane predstave suvremenoga kazališta iz europskih metropola, s posebnim naglaskom na mediteranske regije. To su projekti nezavisnih kazališnih skupina koji primjenjuju nove tehnologije i medije, a prva je na programu jednosatna predstava “Talking Head” austrijske skupine Liquid Loft.

Nelu Sisarić zapitali smo zbog čega je odabrala baš veliku scenu splitskoga HNK za otvaranje i kako će se program uklopiti u taj klasični prostor, te na kakvu publiku cilja. Razlog je, veli, jednostavan.

- Da postoje tehničke mogućnosti, najradije bih sve programe vidjela u MKC-u, odakle je festival i krenuo, ali predstava “Talking head” zahtijeva tehničku podršku koju ima samo HNK.

Kako će tamo funkcionirati izvedba, bit će zapravo zanimljivo vidjeti, a nadam se da ćemo privući sve one koje zanima suvremeni kazališni izričaj. Sigurni smo da smo odabrali kvalitetan program – kaže direktorica.
Inače, prva izvedba bavi se problematikom i izloženošću pojedinaca na aktualnim društvenim mrežama.

Intuitivan doživljaj

- Već tri godine pregovaram o njihovu gostovanju i tek sada smo se uspjeli dogovoriti. Predstava, u kojoj nastupa dvoje izvođača, priča svoju priču o “šumovima u komunikaciji” plesnim pokretima, ali u izvedbi ima i drame i performansa, zvučnih i svjetlosnih efekata.

To nije klasična ni jednoznačna priča o tome kako nas je suvremena tehnologija otuđila i udaljila od stvarnog života. Izvođači ukazuju na to kako često dolazi do jednostranog pokušaja komunikacije koji ne nailazi na odaziv i slika se blokira – selfieji su dobar primjer za to – a komunikacijski alati trebali bi nam dodatno poboljšati odnose ako ih znamo koristiti.

Čitava izvedba temelji se na muško-ženskom odnosu, a publika bi njezinu poruku morala intuitivno doživjeti i mislim da će kod svakoga reakcija biti drugačija – kaže Nela Sisarić.

Inače, ova austrijska skupina koja gostuje u Splitu sastoji se od umjetnika različitih profila, plesača, glazbenika i slikara koji u interakciji stvaraju svoja kazališna djela.

I ostale predstave koje će se prikazivati idućih dana obilježene su interaktivnim principom, s tim da će ljubitelji klasičnijeg izričaja doći na svoje ako odaberu “Flamencoraneo” Saške Šašić, izvedbu koja se temelji na klasičnom flamencu, dok će, primjerice, predstava “Hakanai” ponuditi nešto rijetko viđeno – digitalnu scenografiju kojom izvođač sam upravlja plesnim pokretima.

PIŠE: JASMINA PARIĆ

Naslovnica Kultura