Scena Kultura

Nerežišća: obljetnica čileanske kiparice

Sjećanje na Lily Garafulić

Nerežišća: obljetnica čileanske kiparice

U Galeriji Nerežišća u srijedu 14. svibnja u 17 sati Hrvatska matica iseljenika - podružnica Split, Općina Nerežišća i Centar za kulturu Brač, organiziraju “Sjećanje na Lily Garafulić“.

U povodu stote obljetnice rođenja Lily Garafulić (1914. – 2012.), jedne od najznačajnijih čileanskih kiparica i dugogodišnje ravnateljice Nacionalnog muzeja likovnih umjetnosti u Santiagu, u Nerežišću se na dan njezina rođenja 14. svibnja organizira sjećanje na ovu iznimnu umjetnicu bračkih korijena.

Njezin otac Petar Garafulić i majka Margarita Janković, rođeni u Nerežišćima, početkom dvadesetog stoljeća s peronosporom opustošenoga Brača odselili su se u Čile.

U programu u povodu 100. godišnjice rođenja Lily Garafulić, 14. svibnja 2014. u 17 sati u Galeriji Nerežišća bit će prikazan dokumentarni film o njezinu životu i simbolično povezati dva kontinenta. Brač i Nerežišća skype vezom povezat će se s Čileom i muzejem Museo de Arte Contemporáneo u Santiagu gdje će se nalaziti članovi obitelji, prijatelji i suradnici Lily Garafulić.

Iz Santiaga u kojemu su na dva prestižna mjesta otvorene izložbe uz obljetnicu rođenja Liy Garafulić, javit će se konzul savjetnica Renee Ivin i direktor muzeja MAC Francisco Brugnoli, a u bračkome dijelu programa sudjelovat će načelnik Općine Nerežišća Lovro Kuščević, voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika Branka Bezić-Filipović te predstavnici kulturnog i javnog života otoka Brača.

U programu će sudjelovati i bračka klapa “Kantaduri” koja se nedavno vratila iz posjeta Čileu.

J.K.


Naslovnica Kultura