Scena Kultura

IKS FESTIVAL

Laibach svoj politički manifest 16. lipnja dovodi u splitski HNK

IKS FESTIVAL
HNK Split će 16. lipnja, u sklopu IKS Festivala,  ugostiti kultnu slovensku grupu Laibach, koja na turneji promovira novi album "Spectre".

- Album "Spectre" po mnogočemu će označiti novo poglavlje u povijesti Laibacha. Velik i važan, ali usudili bi se reći i opasan korak naprijed za grupu koja se politički nikad nije jasno opredijelila, ali je konstantno analizirala politiku kroz svoja djela.

Napuštaju udobnost političke neutralnosti

Sad je došlo vrijeme da se puno toga promijeni jer "Spectre" doslovce zvuči kao politički manifest u poetskoj formi - rekla je Nela Sisarić, kreativna direktorica IKS Festivala.

S novim tekstovima i pjesmama Laibach, koji su uvijek djelovali kontroverzno ili odavali dojam da djeluju, dodaje, jasno zauzimaju stranu i svjesno napuštaju udobnost svoje nekadašnje političke slobode i neutralnosti.

U opisu albuma stoji i da ga otvara "The Whistleblowers", zarazna i optimistična tema s klasičnim "militantnim i simfonijskim" štihom Laibacha koja zvuči kao nastavak "Colonel Bogey Marcha" i aludira na heroizam novih, "digitalnih" Prometeja slobode - Bradleyja Manninga, Edwarda Snowdena, Juliana Assangea...

PSD, FOTO: CROPIX
Naslovnica Kultura