Scena Kultura

IZLOŽBA

Igor Brešan među odabranima

IZLOŽBA

Posredstvom Veleposlanstva Portugala u Zagrebu, u Hrvatskoj prvi put gostuje World Press Cartoon, svjetski priznata izložba karikatura, koja se svake godine održava u Sintri.

Zagrebački postav otvoren minulog ponedjeljka u Galeriji Kristofa Stankovića, među dvjestotinjak radova primljenih na natječaj, od dvadesetak tisuća koliko ih svake godine na natječaj pristigne, uvrstio je i karikaturu Manmohana Singha splitskog novinara Igora Brešana, objavljenu u listu Slobodna Dalmacija 27. prosinca 2011. godine.

Godinu ranije Brešan je i nagrađen na festivalu posebnom plaketom, što do sada nije pošlo za rukom niti jednom crtaču iz Hrvatske. Inače portugalski festival inzistira na činjenici da sve karikature za festival moraju biti objavljene u tisku, pa je i to svojevrsno priznanje matičnoj kući i uredniku.

Portugalski grad Sintra naprestižniji je svjetski salon humorističnih crteža i mjesto susreta velemajstora crtanog vica iz cijelog svijeta, koji svake godine obilježi svibanj. Karikature i crteži iz Sintre jedinstveno su sredstvo društvene i političke kritike u tisku, a kao način mišljenja prelaze granicu pisane riječi, te daju svjetski obzor novinarskoj praksi, s fondom nagrada od 30.000 eura godišnje.

Grand prix festivala “težak” je 10.000 eura, a ostali iznos se dijeli na tri kategorije, portret, humor i uredničku karikaturu. Svake godine festival obilježi iznimno opremljena knjiga karikatura s reprodukcijama odabranih radova.

E. V.


Naslovnica Kultura