Scena Kultura

"Muktokaz Žnj filmova" na Duilovu počeo prikazivanjem nijemog "Ben Hura"

Filmski festival nazvan  "Muktokaz Žnj filmova" počeo je u utorak navečer u Hotelu Zagreb-Duilovo u sklopu Dana kotara Žnjan, a prikazan je "Ben Hur" iz 1925. godine s Ramonom Novarrom u glavnoj ulozi.

Ovaj najskuplji nijemi film u povijesti zadnji put je igrao u Splitu prije 86 godina kada je bio pravi hit, a gledateljima je prije projekcije organizator Mladen Vušković odao niz zanimljivih i malo poznatih detalja vezanih uz ovaj grandiozni međuratni MGM-ov projekt.

Film je koštao (ondašnja!) četiri miljuna dolara a samo u Americi zaradio je devet.

Postavio je nove standarde akcijskih scena. Film je režirao Fred Niblo prema romanu Lewa Wallacea, a pomoćnik mu je bio i William Wyler koji je mnogo kasnije, 1959. godine snimio svoju čuvenu verziju s Charltonom Hestonom u glavnoj ulozi i osvojio 11 Oscara.

U starijem i novijem filmu tijek radnje je gotovo identičan, a posebno se uočava sličnost u čuvenoj trci četveroprega koju je u oba filma osmislio Wyler.Stoga ove scene kritičari i danas rado uspoređuju, a prema sudu mnogih, starija verzija je čak i bolja.

S njima se slaže i Vušković koji drži da je to stoga jer je trka bila prava - za njeno snimanje angažirani su pravi kauboji, pušteni su da se utrkuju a onome tko dođe prvi obećan je honorar od 10 tisuća dolara. Zato su svi konji u filmu crni, a Ben Hurovi bijelci su kasnije montirani i istaknuti u prvi plan.

Priča o židovu Ben Huru i njegovom prijatelju Rimljaninu Messali koji će zbog Messalinog vlastohleplja postati najljući protivnici podnaslvljena je kao "Priča o Kristu" i zbiva se u Judeji, okupiranoj od Rima, u vrijeme Isusovog djelovanja. Isus, kojega će Ben Hur susresti u ključnim momentima svoga života, njegove je dobi.

- Na festivalu prikazujemo digitalno remasteriranu verziju filma iz 1925. godine koju je obradio BBC u sklopu programa obnove povijesnih filmova. Ovaj dvoipolsatni film, koji je učinio Ramona Novarra svjetskom zvijezdom i spasio kompaniju MGM od bankrota nema tona, boje ni 3D efekata, ali i danas ovaja snagom filmskog jezika, i bio je uzor velikim holivudskim ostvarenjima poslije rata.U Splitu je nekada bio rado gledan, ali, dogodine ćemo prikazati "Spartaka" iz 1926. koji je bio najgledaniji splitski film između dva rata, najavio je Vušković.

Tijekom ovoga ljeta, na  žnjanskom filmskom festivalu bit će prikazano još deset filmova novije europske i izvanholivudske produkcije (koji su imali 67 nagrada i još 69 nominacija), a posebni programi su  program Kino kluba Zadar, "Od Ivana do Vlahe" (Noć kulturnih iznenađenja) i "Noć Fažola"posvećena Vinku Mladiniću Fažolu, pokojnom šverceru kino karata i rebatinki.

Te noći prikazivat će se filmovi iz razdoblja njegovog "djelovanja", iz sedamdesetih i osamedesetih godina kada se tražila karta više za "Emanuellu" i filmove Buda Spencera. Sve projekcije bit će besplatne.

J. P.
Foto: Jadran Babić / CROPIX
Naslovnica Kultura