Scena Kultura

na mejama obilježena 50. godišnjica smrti velikoga kipara

"Ivan Meštrović izbrisan je iz memorije Splićana"

na mejama obilježena 50. godišnjica smrti velikoga kipara

Ravnatelj Galerije ‘Meštrović’ Andro Krstulović Opara na svečanom otvaranju izložbe i predstavljanju knjige ‘Meštrovićeve Crikvine’ zapitao se zašto je Meštrović izbrisan iz memorije Splićana, te najavio niz priredaba tijekom ove godine

Knjiga “Meštrovićeve Crikvine” autorice Maje Šeparović-Palade, kustosice splitske Galerije “Meštrović”, predstavljena je na Kašteletu, odnosno Crikvinama, kako je veliki kipar ustrajavao na imenu Kaštilca Capogrosso iz 16. stoljeća, koje je darovao hrvatskom narodu 1952. godine.

Knjiga, u izdanju Muzeja Ivana Meštrovića, nastoji notirati 50. godišnjicu smrti velikog kipara, ali se i pozabaviti manje znanim detaljima iz njegova života, ponajprije vezanim uz jedinstveni sakralno-umjetnički sklop čijih vrednota ponekad i nismo svjesni.

Predstavljajući knjigu, ravnatelj Galerije “Meštrović” Andro Krstulović Opara baš je tom detalju posvetio pozornost, pitajući se zašto je Meštrović izbrisan iz memorije Splićana.

- I gesta darivanja kao da je namjerno prešućivana, a ovo je, ne manje bitno od obljetnice smrti, šezdeseta godišnjica darovnice.

Očito smo ostali dužni kiparu dočim se obično sve svodi na tri, četiri enciklopedijski uprošćene rečenice, pet, šest spomenika i dva, tri poznata kipa u gradu. Sam prostor i veličanstveni drvorezi zapravo su završni opus kipara, urbanista i arhitekta - kazao je Krstulović Opara.

Uz knjigu, nizom dokumenata, prerisa, fotografija, faksimila i prigodna izložba nastoji sažeti kiparovu genijalnost, ali i osjećaj za baštinu. U pismu nadbiskupu Frani Franiću kipar se obraća s molbom da se u crkvici na Crikvinama služi misa na staroslavenskom jeziku, a sve je datirano čak petnaest godina prije Drugog vatikanskog koncila.

Knjiga na scenu izvodi niz snažnih značajeva. Osim vlasnika sklopa, kipara i njegova brata Petra, u prvom licu kroz isprave i pisma slike i nacrte “govore” konzervatori Ljubo Karaman, Kosta Strajnić, arhitekt Harold Bilinić, poduzetnici i graditelji Eduard Žagar i Marin Marasović.

- Maja Šeparović-Palada upozorava nas kako je Meštrović, unatoč činjenici što je srušio ostatke renesansnog sklopa, nastojao i uspio u svojoj arhitekturi uspostaviti izravne asocijacije na lokalne spomenike – kazao je, predstavljajući naslov, recenzent dr. Joško Belamarić dodajući kako je kipar ranobaroknu kapelicu Gospe od Dobrog Savjeta zamislio preoblikovati u svojevrsnom razgovoru s unutrašnjošću sv. Mikule u Velom varošu, interijerom koji je jedna od nultih točaka starohrvatske romaničke arhitekture.

Sazrijevanje zamisli

- Radi se o brižno koncipiranoj knjizi koja uspijeva objasniti postupno sazrijevanje Meštrovićevih zamisli o temeljitom preoblikovanju Kaštilca i sve faze gradnje novoga sklopa zdanja - dodao je Belamarić.

- Meštrovićevi radovi na Crikvinama cjelina su sama za sebe, pa ih nisam posebno obrađivala. Mene su zanimali Meštrovićevi motivi, vlasništvo, adaptacije i ideje, interpretacije…, sve ono vezano uz zdanje i današnji doživljaj cjeline koja nas mora ponijeti - rekla je autorica knjige na predstavljanju.

igor brešan

Cjelogodišnji podsjetnik

Ovo je uistinu godina kad obilježavamo dva značajna jubileja vezana uz Meštrovića. Šezdeset godina darovnice i pedeset od kiparove smrti. Istina, ovo je tek jedno od događanja. Nastojat ćemo nizom priredbi i znanstvenim skupom popratiti uspomenu na Ivana Meštrovića, onako kako mu i dolikuje. Želimo da rasporedimo podsjetnik uistinu na cijelu godinu, a ne da događanja grupiramo uz neki simbolični datum, kazao nam je ravnatelj Galerije Meštrović Andro Krstulović Opara na naše pitanje o tome hoće li 50. godišnjica smrti slavnok kipara ostati samo na otvaranju jedne izložbe i predstavljanju jedne knjige.


Cjelogodišnji podsjetnik

Ovo je uistinu godina kad obilježavamo dva značajna jubileja vezana uz Meštrovića. Šezdeset godina darovnice i pedeset od kiparove smrti. Istina, ovo je tek jedno od događanja. Nastojat ćemo nizom priredaba i znanstvenim skupom popratiti uspomenu na Ivana Meštrovića, onako kako mu i dolikuje. Želimo rasporediti podsjetnik uistinu na cijelu godinu, a ne grupirati događanja uz neki simbolični datum - kazao nam je ravnatelj Galerije “Meštrović” Andro Krstulović Opara na naše pitanje o tome hoće li 50. godišnjica smrti slavnoga kipara ostati samo na otvaranju jedne izložbe i predstavljanju jedne knjige.

Naslovnica Kultura