Scena Kultura

film splitskog redatelja i scenarista uvršten u konkurenciju 34. festivala u Clermont-Ferrandu

Popovićev crtani film na uglednom francuskom festivalu (VIDEO)

film splitskog redatelja i scenarista uvršten u konkurenciju 34. festivala u Clermont-Ferrandu

Više od 30 godina Festival u Clermont-Ferrandu održava se u regiji Auvergne i jedan je od vodećih svjetskih festivala kratkometražnog filma i jedini A-festival posvećen isključivo kratkom metru

Kratkometražni animirani film “Dove sei, amor mio”, splitskog redatelja i scenarista Veljka Popovića, uvršten je u natjecateljski program 34. međunarodnog festivala Kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu, koji će se održavati od 27. siječnja do 4. veljače 2012.

Brojne nagrade

“Dove sei, amor mio” (2011.) uvršten je među 77 filmova međunarodne konkurencije koji su odabrani iz ukupno 5703 prijave iz cijelog svijeta.

Sudjelovanje u konkurenciji prestižnog A-festivala posvećenog kratkom metru samo je jedan u nizu uspjeha filma koji je dosad bio prikazan na više od dvadeset svjetskih festivala te nagrađen posebnim priznanjem za kratki film na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, posebnim priznanjem beogradske Balkanime 2011., nagradom za najbolji animirani film na Međunarodnom festivalu glazbe i filma u Rigi te posebnim priznanjem međunarodnog festivala animiranog filma Anibar 2011.

Staračka rutina

Nastao u produkciji zagrebačke tvrtke Bonobostudio u suradnji sa Zagreb filmom, Popovićev film je animirano-filmski kolaž svakodnevne rutine jedne starice, koji pomalo otkriva čudne detalje u njezinu životu.Uz međunarodnu konkurenciju, službena konkurencija Clermont-Ferranda ima još dva natjecateljska programa – nacionalnu konkurenciju i program Lab Competition u kojem je prošle godine prikazan animirano-eksperimentalni film “Nespavanje ne ubija” redatelja Marka Meštrovića.

Program Lab Competition uveden je s raširenijom upotrebom digitalnih tehnologija 2002. godine i prvotno je bio posvećen filmovima na videoformatima.

Ta se namjena u međuvremenu izgubila te je sad Lab Competition posvećen smjelim, žanrovski, tehnički i umjetnički odvažnim filmovima.

Za vrijeme trajanja festivala održat će se i 27. filmski sajam Kratkometražnog filma na kojem će sa svojim izložbenim prostorom za predstavljanje recentne Kratkometražne produkcije drugu godinu zaredom sudjelovati Hrvatski audiovizualni centar.

Više od trideset godina Festival u Clermont-Ferrandu održava se u regiji Auvergne, u unutrašnjosti Francuske. Jedan je od vodećih svjetskih festivala Kratkometražnog filma i jedini A-festival posvećen isključivo kratkom metru. Drugi je najveći festival u Francuskoj po posjećenosti (nakon Cannesa).

jakov kosanovićNaslovnica Kultura