Scena Kultura

Asocijativna grafička slika naziv je Izložbe grafika (17.2 u 18h) korisnice ženske kuće Udruge Most na splitskim Mejašima

IZLOŽBA BESKUĆNICE DAVORKE Nemam doma, ali vjerujem u sebe

Asocijativna grafička slika naziv je Izložbe grafika (17.2 u 18h) korisnice ženske kuće Udruge Most na splitskim Mejašima

Umjetnica, kojoj je po dijagnozi PTSP-a bilo sugerirano da promijeni sredinu, što je ona i učinila, doselivši prije četiri godine u Split, nerado govori o svojoj životnoj situaciji koju bi, kaže, radije zadržala za sebe ‘ali u prihvatilištu imam sve što m

“Svaki grafičar teži raditi u ciklusima. Tako i ovih 12 radova ovdje dolazi iz moje fascinacije prirodom, ali svatko tu vidi ono na što ga asociraju pojedine grafike.” Ovim riječima nas je uvela u Infozonu na svoju prvu samostalnu izložbu Davorka Čavar, 41-godišnja Sarajka koju je splet životnih okolnosti prije četiri godine doveo u Split.

Naime, Davorku je u studiju na sarajevskoj Likovnoj akademiji prekinuo rat, pa studij dovršava 1996. godine u Širokom Brijegu, odakle odlazi raditi u Mostar u Srednju umjetničku školu “Gabrijel Jurkić”, ali i upisuje magisterij u Sarajevu. “Mostar, kao i Sarajevo, još uvijek nosi tragove rata na sebi i u sebi”, kaže umjetnica kojoj je po dijagnozi PTSP-a bilo sugerirano promijeniti sredinu, što je ona i učinila, doselivši prije četiri godine u Split.

Ovdje je sa svojim suprugom bila u podstanarstvu, bez kojeg je ostala kad više nije bila u mogućnosti plaćati najam, pa je već više od godinu dana stanarka ženske kuće Udruge Most na Mejašima, dok je suprug u prihvatilištu za muškarce.
“Nemam uvjete za rad, kao ni materijal, pa su izloženi radovi zapravo dio većeg ciklusa koji je nastao od 1999. do 2004. godine”, nerado nam govori Davorka o svojoj životnoj situaciji koju bi, kaže, radije zadržala za sebe.

“Ali u prihvatilištu imam sve što mi treba i u okviru mogućnosti, a imam namjeru raditi i dalje, cijeli sam život u tome i ova mi je izložba velika prilika da u tome budem i dalje.”

Elementarne čestice Izložba Davorke Čavar, pod nazivom “Asocijativna grafička slika”, prodajnog je karaktera i, kako se može pročitati i na pozivnici, “zalog je za jedan bolji i novi život”. To konkretno znači da će na izložbi biti postavljene grafike od kojih će se male prodavati za iznos od 300 eura, a velike za 400 eura. Na upit o tome što njoj komuniciraju njezine grafike, radovi u kojima se sreću velike plohe crne i crvene boje, s tragovima zelene, te dosta oštrih okomica i dijagonala, Davorka odgovara kako ona, kad se okrene po tom pejzažu, vidi – elemente.

“Želim uvjeriti publiku da je ovo ovdje doista moj svijet, da me u ovome mogu prepoznati. Linija, šrafura, ploha, boja... svaki grafičar ima svoje boje. Moje su crna i crvena. Uvijek je to moja srž, neovisno o stvaralačkoj varijanti.” Kad kaže kako su njezini radovi odraz njezine osobnosti i kako ono što se vidi govori dosta o njoj, dodaje kako se unatoč sugestiji s grafika dobro osjeća u svojoj koži. “Tu smo gdje jesmo i želim se bazirati na tome. Imam priliku ići dalje i ostvarit ću je jer vjerujem u sebe.”

Na upit o uzorima i referencijama na koje se poziva u radu, Davorka odgovara kako joj je jedini uzor upravo njezin rad, koji će, nada se, imati prilike pokazati i na drugim izložbama u Splitu. “Ovo je predivan poziv i sretna sam što ga mogu raditi” - priznaje Davorka i objašnjava kako se u radu temelji na kolažu, akvatinti i suhoj igli.

Kako se njezin prirodni okoliš promijenio, pitamo je što možemo očekivati u njezinu daljnjem radu.
“Dalmatinski štih. Barčice, brodove, morske motive, a da svejedno budu asocijativni.” Samo da ne asocira putem crne i crvene, zezamo je. “Vidjet ćemo za boje”, smije se Davorka, “dosljedna sam sebi, pronašla sam svoj put i držim se toga.”

Kontakte za daljnji rad, povezivanje sa strukovnim udrugama kao što je splitski HULU, kaže, ostavlja za poslije, nakon reakcija na izložbu u Šperunu. A u postavljanju izložbe, treba istaknuti, pomogli su i djelatnici udruge Most, ponajviše predsjednica Đordana Barbarić i dopredsjednik Dado Lelas, kao i vrijedni članovi Informativnog centra za mlade. I svi se nadaju dobrom posjetu i reakcijama. Neka im tako i bude.

JAKOV KOSANOVIĆ

Dado Lelas, potpredsjednik Udruge Most:

Davorka je došla u nas u prosincu 2009. godine preko patera Joze Ćirka, našeg poznatog volontera iz crkve sv. Dominika. On nam je rekao za Davorku koja se našla na ulici nakon što ju je najmodavac izbacio zbog kašnjenja s plaćanjem najma. Kako mi imamo mali formular koji ispunjavaju korisnici na ulasku u naša prihvatilišta, odmah smo saznali da je Davorka profesorica likovne umjetnosti.

Međutim, nismo ništa znali o njezinu radu, jer su grafike ostale u stanu iz kojega je izbačena, kao zalog. Kad je netko od nas konačno podmirio troškove stanarine za taj mjesec, došli smo do grafika iz kojih se odmah vidi da ne trebaju čamiti u kutu. Tako, zajedno s Davorkom, već neko vrijeme pripremamo ovu izložbu i doista želimo da joj da poticaj za daljnji život i rad. Kako je Davorka odnedavno korisnica invalidske mirovine, vjerujemo da će uz svoj rad u skoroj budućnosti moći stati na svoje noge.


Naslovnica Kultura