Scena Kultura

NJEMAČKI predsjednik odlikovao HRVATSKu OPERNu DIVu

Vejzović: Primijećen je moj humanitarni rad

NJEMAČKI predsjednik odlikovao HRVATSKu OPERNu DIVu

U obrazloženju se ističe veliki doprinos profesorice Vejzović u kulturnoj suradnji između Hrvata i Nijemaca, te njezine izuzetne zasluge u brojnim humanitarnim, socijalnim i kulturnim projektima

Zbog izuzetnih zasluga u brojnim humanitarnim, socijalnim i kulturnim projektima, njemački predsjednik Christian Wulff odlikovao je poznatu hrvatsku opernu pjevačicu Dunju Vejzović visokim njemačkim priznanjem Bundesverdinstkreuzom, koje joj je u njegovo ime, na prigodnoj svečanosti u Stuttgartu, uručio njemački ministar znanosti i kulture prof. dr. Peter Frankenberg.

Bundesverdienstkreuz je odličje koje Njemačka tradicionalno dodjeljuje svake godine za posebne zasluge u području politike, gospodarstva, kulture, duhovnog i volonterskog rada.

Svečanoj dodijeli upriličenoj u “Hochschule Fur Musik und darstellende Kunst” u Stuttgartu nazočili su brojni uglednici iz svijeta politike, gospodarstva, kulture, među kojima su bili dr. Miro Kovač, hrvatski veleposlanik iz Berlina, i Ante Cicvarić, konzul RH u Stuttgartu.

Veleposlanik dr. Kovač je u svom pozdravnom govoru prenio čestitke ministra kulture Bože Biškupića i predsjednika RH dr. Ive Josipovića. U obrazloženju velikog njemačkog odlikovanja stoji kako je ”Dunja Vejzović, poznata operna pjevačica, pedagoginja i umjetnica koja djeluje u Stuttgartu, dala veliki doprinos ponovnoj izgradnji kulturnog života u svojoj domovini Hrvatskoj nakon Balkanskog rata”.

Uz to, ističe se i velik doprinos profesorice Vejzović u kulturnoj suradnji između Hrvata i Nijemaca, te podsjeća kako je zajedno s prijateljima u Stuttgartu osnovala Njemačko-hrvatsku zajednicu, a u svojoj domovini na otoku Rabu i jedan glazbeni festival, u sklopu kojeg njemačkim studentima drži svoja predavanja.

- Ovo je uistinu veliko priznanje i jako puno mi znači. Cijeli život, uz posao, radim i brojne projekte, što do sada nije bilo primijećeno. U Hrvatskoj sam, naime, dobivala priznanja isključivo vezana uz moj pjevački rad, a evo sada je primijećen i moj humanitarni rad, rad s mladima... Zbog toga mi je ovo jako važno, da se ne bi činilo kako je sve otišlo u vjetar - kazala nam je operna diva.

Ova nagrada, dakle, veliko je priznanje prof. Vejzović za njezino umjetničko, pedagoško i kulturno-političko djelovanje, koje Nijemci izuzetno cijene, posebice u vrijeme kada se u toj državi vode velike rasprave o suživotu u multikulturalnom društvu, a Dunja Vejzović svojim angažmanom lijep je putokaz integracije i velikog doprinosa jedne strane umjetnice njemačkoj kulturi i izgradnji mostova između dviju zemalja.

Zoran PAŠKOV Divna ZENIĆ

U Karlsruheu koncert Dunji u čast

Zahvalivši se domaćinima, organizatorima i brojnim gostima Dunja je posebno naglasila:

- Od samog početka u glazbi jako uživam i uvijek sam htjela u tom svijetu napraviti nešto više od pjevanja. Veseli me da mi se danas ta moja velika želja i ispunila. Osim tehnike pjevanja svoje studente sam podučavala i tome kako uz zajednički rad s pjevanjem možemo premostiti mnoge, gotovo sve granice - kazala je nagrađena hrvatska umjetnica, čiji će talentirani učenici na incijativu Njemačko-hrvatske zajednice danas u dvorcu Karlsruheu Gartensall održati svoj veliki koncert, na kojemu će sudjelovati i Dunjini učenici iz Hrvatske: Diana Haller, Kora Pavelić i Marija Vidović, te dio učenika iz drugih mediteranskih zemalja.

Tom prigodom izvest će djela poznatih hrvatskih opernih kompozitora, kao i poznate sredozemne arije.

Naslovnica Kultura