Scena Kultura

dar izraelske umjetnice

‘Čuvar otoka’ Dine Merhav doniran Hvaru

U povodu proslave Dana grada Hvara i zaštitnika biskupije hvarsko-bračko-viške sv. Stjepana I., pape i mučenika, u srijedu, 29. rujna, održava se svečana predaja Hvaru skulpture izraelske umjetnice Dine Merhav “Čuvari otoka morske rose” i hrvatskog umjetnika Tonija Franovića “Moć opuncija”, te se otvara izložba “Ovisnost o moru”, na kojoj je predstavljeno 100 djela hrvatskih recentnih umjetnika.

Izraelska umjetnica Dina Merhav (1936.), kiparica poznata u svijetu po svojim i do 20 metara visokim skulpturama od željeza koje krase brojne gradove Europe, SAD-a, Azije, a sada sve češće i parkove širom Kine, boravila je ovog proljeća na Svetom Klementu i Palmižani.

Oduševljena ljepotom prirode, kreirala je i donirala dvije svoje skulpture za Palmižanski vrt, koje su izlivene u zagrebačkoj tvornici “Rade Končar”. Prva, šestmetarska skulptura od željeza prikazuje zagrljaj čovjeka – daždevnjaka s ribom − pticom i hommage je životu i radu Jurja Tota Meneghella (1923. – 1985.) koji je čitav svoj život posvetio očuvanju prirode pa se i zove “Zagrljaj”.

Drugi je rad “Čuvari otoka morske rose”, pet metara dugačka skulptura u koju je zagrebački umjetnik Toni Franović interpolirao svoja lijevana stakla svih nijansi plave boje, a posvećena je stoljetnoj hvarskoj tradiciji prerade ružmarina.

Doniranu skulpturu Done Merhav “Čuvari otoka morske rose”, kao i rad Tonija Franovića “Moć opuncija” obitelj Meneghello postavila je na kamenom zidu na Križnom ratu u Hvaru, gdje su se krajem 18. stoljeća nastanili njihovi preci došavši iz Venecije.

R.K.Naslovnica Kultura