Novosti Promo

MATERINA SPIZA

'Ni danas se ne mogu zasititi materine manistre i fažola...': donosimo nekoliko recepata Solinjanke Jagode, možda vas inspiriraju za nedjeljni ručak

MATERINA SPIZA

"Život je kombinacija magije i paste." Te riječi slavnog redatelja Federica Fellinija kao da živi Jagoda Nikolić.

Solinka sa stalnom adresom na splitskim Blatinama pravi je primjer osobe koja obožava kuhati, o čemu svjedoče i njezini brojni recepti koji su stigli na naš mail.

Ljubav prema kuhanju 66-godišnjakinja u mirovini, koja je većinu radnog vijeka provela kao upisničarka na Prekršajnom sudu u Splitu, nije razvila proučavajući nebrojene recepte koji su danas dostupni na internetu, nego ju je naslijedila od pokojne bake, čijeg se mirisa spize i danas sjeća. A upravo prema njezinoj recepturi i sama sprema jela koja su, naravno, za prste polizat.

– Još uvijek u ustima ćutim okus bakinih jela, pogotovo njezine manistre na pljuvaku. To je bilo nešto spektalurno. I moja majka, koja je nedavno napunila 90 godina, također izvrsno kuha. Iako više to ne radi često, kada se uhvati kuhače, to je prava gozba. Ni danas se ne mogu zasititi njezine manistre i fažola, koje savršeno priprema. Nikada nije stavljala previše začina u to, čak ni suho meso, a jelo bi uvijek bilo izvrsnog okusa – veli Jagoda, te dodaje kako obožava spremati jela od tjestenine.

– Radim manistru na razne načine, s piletinom, na toć, s gljivama, čak sam nedavno radila i tortu i muffine od manistre – u dahu nam strastveno kazuje Jagoda, napominjući kako se ne trebamo začuditi ako na našu mail adresu stigne još koji ukusni recept.

U međuvremenu Jagoda ne miruje, vrijedna Solinjanka i ove godine sudjeluje u akciji "O La La 366 večeri", u sklopu koje svoja slasna jela sprema za beskućnike.

Mater zna da je najbolja spiza u Tommy trgovinama!

Materine vide

Sastojci:
- 2 veće pome
- 1 kapula
- 1 zelena paprika babura
- 1 češnjak, malo petrusimula
- malo selena, soli, papra, vode, bilog vina
- začini (bosiljak, oraščić, crvena mljevena paprika, origano, cimet)
- šećer
- svinjska mast
- masline
- kukumar
- manistra vida
- sir podravec

Priprema:
U malo hladne posoljene vodu stavite pome, kapulu, papriku, češnjak, selen, petrusimul, i neka malo kuha. Neka voda malo ispari. Kada je gotovo, procijedite, malo vode odlijte i dobro zgnječite u cjediljki. Posebno u tavi stavite malo masti, dodajte šug od poma, vino, cukar i začine. Neka se lagano dinsta.
U međuvremenu u hladnu posoljenu vodu stavite 12 dag manistre vida i kada provri, nakon pet minuta je gotovo. Sljubite sa šugom i servirajte kao na slici.

Špageti s kozicama

Sastojci (za jednu osobu):
- 1/2 kg kozica
- maslinovo ulje
- 1 kapula
- 3 češnjaka
- pola vezice peršina
- crni i kajenski papar
- sol
- krušne mrvice
- slatka crvena paprika
- bijelo vino
- špageti

Priprema:
Kozicama skinite glave i oklop i operite samo s malo vode te ostavite da se ocijede. Dvije kozice ostavite cijele. U međuvremenu na malo maslinova ulja dinstajte na lagano jednu kapulu izrezanu nasitno. Dodajte tri sitno izrezana češnjaka, pola vezice usitnjenog peršina, malo crnog papra, malo kajenskog papra, soli. Promiješajte pa stavite malo kozica i sve pospite mrvicama, pa opet dodajte kozice, pa mrvice. Na kraju malo protresite, dodajte jednu žlicu slatke crvene paprike u prahu, dolijte vode.
Stavite još malo usitnjenog peršina i češnjaka, zatim, nakon pola sata, dodajte 2 dl bijelog vina, dinstajte još pola sata, i to je to.

U međuvremenu, u hladnu posoljenu vodu dodajte 10 dag špageta, oni su gotovi kad voda provri. Procijedite i servirajte.

Javite se s receptima!

Svoje nam recepte možete poslati elektroničkom poštom na: [email protected], ili onom običnom: Slobodna Dalmacija, za Materinu spizu, Ulica Hrvatske mornarice 4, Split. Možete i prošetat i donit ih osobno, na portu

Plat o' zlata
Pet najboljih riceta svojim će kuharicama donijeti Tommyjev bon na tisuću kuna, dok će pobjednica doma ponijeti 12 takvih bonova

Naslovnica Promo