Scena Društveni život

Udri brigu na veselje!

Tradicionalni Jadranov bal okupio brojne splitske poznate face: svjetski prvaci Šetka i Krapić otvorili plesom, a pridružio im se i gradonačelnik sa suprugom

Udri brigu na veselje!

Vitalni starčić sa Zvončaca polako, ali sigurno bliži se svome stotome rođendanu 2020. godine.

– Sve su ovo pripreme, nemojte nam što zamjeriti ako je otišlo pogrešno. Ispravite nas, uputite... Pripremamo se da taj stoti rođendan proslavimo na najbolji mogući način – kazao je okupljenima na tradicionalnome Balu Jadrana Srđan Kovačić, predsjednik Sportskog društva Jadran.

Društvo okuplja plivače, vaterpoliste i brodare, a svi su oni proteklog vikenda zaplesali u hotelu "Le Meridien Lav". Da se opuste od silnih treninga, prikupljanja sponzora, zatvaranja financijskih konstrukcija... Puno je tih svakodnevnih borbi u svijetu sporta, pa valja tu i tamo ud'rit brigu na veselje.

A bilo je veselja u "Lavu", plesali su mnogi viđeni Splićani i njihovi prijatelji, pozvali su jadranaši gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana, bili su tu čelnici Hrvatskog vaterpolskog saveza s dopredsjednikom Pericom Bukićem na čelu...


Dešifriranje spize

– Uvijek je lijepo biti među svojima, Jadran je moj klub – kazao nam je po mnogima najveći vaterpolski trener svih vremena Ratko Rudić.

Veliki Rudić na vrhu je struke Vaterpolskog kluba Jadran koji, kao i ostale sekcije Društva, želi na najbolji mogući način uploviti u stotu godinu. Vremena još ima, ali sve brže curi... No, ekipa vaterpolista sa Zvončaca s predsjednikom Albertom Pavlovićem i njegovim suradnicima Mislavom Bezmalinovićem, Mladenom Drnasinom, Adrianom Ježinom, Dankom Duhovićem... radi na tome punom parom.

Zaplesali su u "Lavu" i mladi jadranaši, ovi koji sada igraju, predvođeni Anđelom Šetkom i Ivanom Krapićem, reprezentativcima koji su naciju oduševili osvajanjem svjetskog zlata proteklog ljeta u Budimpešti. Ivan i Anđelo su sa svojim ljepšim polovicama i otvorili ples.

– Neka ga otvore oni zbog kojih ovo i radimo, mladi, a onda ćemo se mi stari priključiti – kazao je Srđan Kovačić.
Bilo je i dobre spize. One koja je, kako se kaže, "nacrtana" na pjatu.

– Ajmo probat ovo dešifrirat, šta je? – nasmijao je okupljene za stolom Karlo Kuret, naš proslavljeni olimpijac, jedriličar splitskog Labuda, kluba koji je zajedno s Jadranom jedan od četiri stupa splitskog sporta, zajedno s Hajdukom i veslačima Gusara.
Predstavnici svih tih velikana našli su se na Jadranovu plesnjaku, a svi su zajedno zapljeskali kada je zbor Brodosplita zapjevao himnu Jadrana.


Natkrivanje bazena

– Nek zazvone Svetog Duje zvona, nek se čuje njihov zvom cijelom svijetu neka kažu ona, naš je Jadran šampion... – orilo se "Lavom" na oduševljenje okupljenih.

Jadran i Labud u povijesti su i dijelili zajedničku uvalu Baluni, jadranaši su nastali iz te davne Republike Baluni (u to vrijeme, na početku 20. stoljeća, splitske su se uvale organizirale u takozvane republike i nadmetale jedna protiv druge).

Jadranaši, eto, rade, ostanu li uporni, stići će i rezultati, vaterpolisti su dva puta bili prvaci Europe, tko zna...? Možda uspiju opet doći do tih visina. Plivači žele u 2020. godini imati predstavnika na Olimpijskim igrama u Tokiju, Marin Mogić je, čini se, na dobrome putu da tamo i bude. Imat će i vaterpolisti po svemu sudeći svojih igrača u reprezentaciji.

A slavljeniku se uvijek na rođendane nosi i poklon. Jadranašima bi svakako najbolji mogući bio kada bi u sljedeće tri godine na ovaj ili onaj način uspjeli natkriti bazen na Zvončacu. Da konačno imaju uvjete dostojne prvaka Europe.

Naslovnica Društveni život