Zimski otok čuda

Piše Milena Budimir

Najveseliji dio godine Hvarani će obilježiti bogatim programom za sve generacije koji će se, osim na hvarskoj Rivi gdje će i ove godine biti postavljene adventske kućice, održavati i u Arsenalu, kazalištu, galeriji Arsenal i u katedrali sv. Stjepana te u Brusju i Milni. Program uključuje koncerte, kazališne predstave, radionice za djecu, promocije knjiga i zabavna i sportska događanja u organizaciji Grada Hvara u suradnji s gradskim udrugama, društvima i ustanovama.
Program najveselijeg dijela godine za najmlađe Hvarane započet će u hvarskom kazalištu dječjom predstavom "Kako je vilenjak spasio Božić". Iste večeri službeno otvaranje adventskih kućica na Rivi zaokružit će koncertni nastup Dire Straits revival banda "Sultans of Swing", profesionalnih glazbenika koji čuvaju zvukove bolje glazbene prošlosti.
Adventski vikendi rezervirani su za koncerte i nastupe na kućicama, ali i u zatvorenom prostoru. Tako će božićna glazbena priča "Winter Wonderland" kojom Sara & Jappa već godinama oduševljavaju publiku stvoriti pravu čaroliju na sceni obnovljenoga hvarskog kazališta u subotu, 14. prosinca, a svoj dugo očekivani veliki zajednički nastup imat će i svi hvarski zborovi i klape, Gradska glazba Hvar i Folklorno društvo "Šaltin" također u subotu, 21. prosinca u Arsenalu.
Nakon nekoliko godina pauze Hvaru se vraćaju i legendarni splitski meštri stiha i glazbe - TBF. Oni će svoj prvi hvarski open air koncert održati 23. prosinca na kućicama, a kao predgrupa nastupit će nova hvarska atrakcija, bend "Klapa šlapa", čije osebujne izvedbe i specifičan glazbeni izričaj otočani redovito dočekuju s oduševljenjem.
U gradu s najstarijim komunalnim kazalištem Europe neće nedostajati ni kazališnih izvedbi. Program za najmlađe uz gostovanja uključuje i izvedbe mladih glumačkih nada GSU Stella Maris Hvar i Dramskog studija mladih Hvar u kazalištu, a svoje legendarne predstave odigrat će i Hvarsko pučko kazalište. Publika željna smijeha i dobre zabave doći će na svoje na večeri stand-up komičara iz Spli'ske scene, a Arsenal će ugostiti i hit predstavu „Who the f… is Biba?“ sa Slavkom Sobinom i Petrom Krepelom u glavnim ulogama.
Ljubitelji nešto mirnijeg izričaja doći će na svoje koncertima u Milni gdje će božićni koncert izvesti župni zbor Sv. Cecilije iz Jelse te u Brusju na koncertu klape Galešnik i Pharia. Gradska knjižnica i čitaonica Hvar i Milan Lakoš pripremaju večer posvećenu Jakši Fiamengu o obljetnici njegova odlaska.
Hvarsko kolendronje ususret Božiću bit će uljepšano mirisima i okusima bakalara i pašuratih koje će se u suradnji s Udruženjem obrtnika otoka Hvara i Udrugom kuhara građanima dijeliti na kućicama na Rivi 22. prosinca.
Djeci će adventske vikende uljepšati radionice i čitaonice za djecu, a hvarski osnovci i srednjoškolci pripremili su i svoj program koji će izvesti u posljednjem nastavnom tjednu u prostoru Arsenala. Djeca će prva proslaviti ulazak u Novu godinu na zabavi 31. prosinca na kućicama u 12 sati, koju za njih pripremaju Savez Platforma i Glazbeni studio Hvar.
Hvarani već desetljećima završetak godine obilježavaju velikim sportskim manifestacijama stoga su već u punom jeku pripreme za 39. malonogometni novogodišnji turnir Udruge za mali nogomet Hvar i za 43. međunarodnu novogodišnju regatu za optimiste i lasere u organizaciji JK Zvir, koje tradicionalno završavaju na Staru godinu. Nakon vatrenih sportskih događanja, jednako žestok ispraćaj Stare godine priprema zagrebački band "Retrodukcija" koji Hvaranima jamči vrhunsku zabavu za početak 2020. godine.
A da bi uskakanje u Novu godinu bilo u velikom slobodnom stilu, pobrinut će se Savez Platforma Hvar i udruga "Polarni tovari" koji će prvog dana siječnja u 13 sati izvesti 5. jubilarni novogodišnji skok na kupalištu Bonj.

#ADVENT_HVAR_19#čAROLIJA ADVENTA# ADVENT_HVAR_19