Prilozi Prostorija

Povratak kući

Selite lončanice s bakona u dnevni boravak? Evo kako ćete tropske biljke, sukulente i kaktuse pripremiti za zimski san

Povratak kući

Jesen je započela i kalendarski. Značajan pad temperature zraka prvo je upozorenje da se pobrinemo za zaštitu naših biljnih ljubimaca, da im osiguramo dovoljno topline, hranjivih tvari, a možda i topli kaputić kako bi cijele zime izgledali lijepo i zdravi dočekali proljeće.

Promjene na lišću koje se vide izvana događaju se i u unutrašnjosti biljke i stoga prije prave studeni i mraza sastavite plan za njegu onih najosjetljivijih, koje svakako treba unijeti u zatvoreni prostor. Jednako kao što ovih dana držite pri ruci topliju jesensku odjeću, tako i biljkama valja osigurati ugodne uvjete za hladnije dane. Saželi smo što sve treba učiniti za tri glavne skupine ukrasnih biljaka, i to za tropske, sukulente i kaktuse.

Tropske biljke

Filodendron (Philodendron selloum) jedna je od naših najomiljenijih tropskih biljaka. Njegovo veliko i bujno lišće može se osušiti i požutjeti u suhom zimskom prostoru. No ako se potrudite i osigurate mu dovoljno vlage, dakle tropski okoliš, možete biti sigurni da će listovi tijekom cijele zime ostati sjajni, čvrsti i zeleni.

Svjetlo: Držite filodendron na što je moguće svjetlijem mjestu, i mijenjajte mu mjesto kako bi izloženost bila što veća tijekom zimskih mjeseci. Sjeveru okrenuti prozori ili balkoni nisu pogodni za ovaj cvijet, stoga je poželjno unijeti ga u prostor koji je okrenut istočnom ili južnom suncu, što se odnosi jednako i na sve vrste paprati.
Temperatura: Tropske biljke ne vole hladnoću, stoga ih odmaknite od prozora i vrata i održavajte optimalnu temperaturu zraka iznad 14 stupnjeva.

Voda: Poput njihovih sočnih prijatelja kaktusa, i tropske biljke trebaju manje vode tijekom zime. Najbolji način da utvrdite treba li vašim biljkama vode jest ˝prst test˝. Jednostavno opipajte zemlju i kada vidite da je suha, vrijeme je za dodatak vode, umjerene količine i umjerene temperature.


Vlažnost: Radijatori i kamini uništavaju tropske biljke jer previše isušuju zrak. Zato ih svakih nekoliko dana zalijevajte da biste im nadoknadili vlagu. Razmislite i o postavljanju posebno osjetljivih biljaka poput begonija na sloj šljunka ili držite sloj vode na podmetaču lonca i tako stvarajte vlažnu mikroklimu za svoju biljku.
Hrana: Tropske biljke ne trebaju mnogo gnojiva tijekom jeseni i zime. Bit će dovoljno da ih dohranjujete svaka dva do tri mjeseca.

 


Sukulenti
Drvo žada (Crassula ovata) jedna je od najomiljenijih biljaka sukulenata, mesnatica. Mesnatice su dobile ime zbog svoje iznimne sposobnosti da pohranjuju vodu u nekom od svojih organa. Naime, mogu je zadržavati u stabljici, korijenu ili
listovima, pa je stoga kod ovih biljaka jedan od njihovih organa osobito povećan.


Svjetlo: Najbolje je da sukulente tijekom zime premjestite u zatvoreni prostor, gdje će imati dosta sunca. Većini će prijati neizravno svjetlo, iako sve bez iznimke vole biti izložene suncu barem tri do četiri sata dnevno.
Temperatura: iako su neki sukulenti otporni na zimu, ipak najviše vole temperaturu između 13 i 15 stupnjeva.
Voda: Mesnaticama je potrebno puno manje vode nego drugim biljkama, pa ih je potrebno zalijevati samo jednom mjesečno.
Hrana: Posljednji put nahranite svoje mesnatice na kraju ljeta, dakle upravo sada, i više ih nećete trebati dohranjivati sve do proljeća, jer to može uzrokovati truljenje ili smrt biljaka.


Kaktusi
Većina kaktusa raste aktivno tijekom proljeća i ljeta, a zimi spavaju zimski san, zato ih u mjesecima što dolaze - doslovno zanemarite.

Svjetlo: Kaktuse koje ste tijekom ljeta držali na otvorenom sada unesite u svoj dom i smjestite ih na najsvjetlije mjesto. Možda ćete ih tijekom zime trebati i nekoliko puta premjestiti kako bi stalno bili izloženi suncu, jer se kut pod kojim sunce pada mijenja.

Temperatura: Hladnoća je najbolja temperatura za kaktuse tijekom zimskog sna. Treba naglasiti da ako su vam sobe previše hladne, to će prijati kaktusima, no sve dok temperatura ostaje u granicama od 14 stupnjeva.

Prozori i trijemovi također su za njih sjajne lokacije, jer temperature u njima imaju tendenciju da budu 5-10 stupnjeva hladnije od ostatka vašeg doma.

Voda: Kaktusi trebaju vrlo malo vode tijekom jeseni i zime. Kada kažemo vrlo malo, mislim samo lagano navlaživanje svakih nekoliko tjedana. Prekomjerno zalijevanje je najlakši način da ubijete kaktuse, osobito zimi!

Hrana: Nemojte dohranjivati kaktuse tijekom zime - oni ne trebaju baš ništa, može im samo štetiti.

Naslovnica Prostorija