Prilozi Prostorija

vila u l.a.-u

Razgledajte luksuznu palaču po uzoru na Versailles prodanu za 102 milijuna dolara

vila u l.a.-u
Nakon sedam godina na tržištu, nekretnina Fleur de Lys u Los Angelesu, izgrađena po uzoru na dvorac Versailles, konačno je pronašla kupca i sa 102 milijuna dolara za koliko je prodana postala najskuplja rezidencija ikad prodana u okrugu Los Angelesa, pišu američki mediji.

Tri su su milijardera navodno natjecala za palaču koja se prostire na gotovo pet tisuća kvadrata, te za pripadajuće zemljište od preko dvadeset tisuća kvadrata.

Vilu iz 2002. prodala je Suzanne Saperstein koja ju je dobila u brakorazvodnoj parnici od teksaškog milijardera Davida Sapersteina. Razveli su se tri godine nakon što je kuća dovršena, a Suzanne ju je stavila na tržište 2007. po cijeni od 125 milijuna dolara.

I brakorazvodna parnica, kao i prodana palača, bila je jedna od najskupljih u povijesti SAD-a. David Saperstein ostavio je Suzanne, navodno glavnu svjetsku potrošačicu visoke mode i namještaja iz 18. stoljeća, zbog obiteljske 32-godišnje švedske dadilje.


Kuća je izgrađena u stilu versailleske palače Louisa XIV., sa svim luksuzima koji bi mogli pasti napamet modernom princu. Za početak, vila ima 12 spavaćih soba, 15 kupaonica i dvije kuhinje. Ima i privatno kino s 50 mjesta, potpuno u satenu, te veliku knjižnicu s vrlo vrijednim knjigama i garažu za devet automobila.

Uz to, kuća ima dvoranu za fitness, bazen i teniske terene, kao i veliku dvoranu za ples izgrađenu u stilu Dvorane ogledala (La Galerie des Glaces) u Versaillesu. Zidovi od talijanskog mramora i koža sa zlatnim reljefima dodatno doprinose sveopćem osjećaju dekadencije.

Kupac je ostao nepoznat, a kruže glasine da se radi o "tajnom francuskom milijarderu", piše LA Times.

Međutim, to nije i najskuplja kuća ikad prodana u SAD-u. Rekord je prošle godine postavljen u Sjevernoj Kaliforniji s kućom prodanom za 117,5 milijuna dolara.

h, foto: youtube
Naslovnica Prostorija