Prilozi Prostorija

novi zakon

Opasno rušenje nosivih zidova: kako da vam se mahanje macom ne obije o glavu

novi zakon

To se uopće ne smije raditi bez procjene statičara, bez suglasnosti gradskog Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, pa na koncu i ne smije se sukobljavati ni s Odlukom o kućnom redu, kažu u splitskoj ‘Stanoupravi’

Teško je reći kad se i u nas poimanje modernog stana počelo poistovjećivati s jednim velikim prostorom u kojem zajedno “obitavaju” kuhinja, trpezarija i dnevni boravak, odvojeni od danas sve manjih spavaćih soba. Ovaj, moderan način stanovanja je, naravno, u sukobu s nekadašnjim rasporedima u kojima je sve bilo složeno po principu: jedna prostorija - jedna namjena, a kako je zadnja dva desetljeća u starim zgradama stasala nova (ili nove) generacija stanara, stvorile su se i nove želje koje podrazumijevaju samo jedno: rušenje zidova.No, često je riječ i o nosivim zidovima u koje se dira bez konzultacija sa statičarima, investitorima, projektantima i na koncu sa susjedima kojima je možda baš dnevni boravak dobio udubinu po sredini zbog nestručnih zahvata na katu ispod.

Takvih slučajeva “diranja” u zidove u koje se ne smije ima sve više, što su nam jasno potvrdili i u splitskoj “Stanoupravi”.

- Ako je riječ o namjeri rušenja nosivog zida to se uopće ne smije raditi bez procjene statičara, bez suglasnosti gradskog Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, pa na koncu i ne smije se sukobljavati ni s Odlukom o kućnom redu, pojašnjava Željko Dadić, zamjenik direktora “Stanouprave”.

Svaki ulaz bi mogao donijeti odluku o zabrani bilo kakvog rušenja zidova, ne samo nosivih, a sve je to u rukama suvlasnika u zgradi, kažu u “Stanoupravi” te napominju kako upravo šalju objašnjenja Zakona o vlasništvu u kojem će mnoge stvari biti regulirane, pa tako i kad je riječ o rušenjima zidova u stanu neke zgrade.

Ikakvo samoinicijativno diranje u nosivu konstrukciju (nosive zidove) bez ishodovanja građevinske dozvole (preko projekata izrađenih od ovlaštenih osoba) zapravo je ilegalna gradnja, kaže arhitekt Dragan Žuvela, dopredsjednik Društva arhitekata Splita - DAS-a.

- Nosiva konstrukcija građevine se nalazi u domeni “temeljnih zahtjeva za građevinu” te je zbog toga za ikakve promjene na njoj potrebno napraviti projekt od strane ovlaštenih osoba (ovlašteni arhitekt za arhitektonski projekt i ovlašteni inženjer građevine za projekt statike) i preko njega ishoditi adekvatnu dozvolu. Ukratko, za legalno mijenjanje ikakvih aspekata nosive konstrukcije, potrebno je napraviti projekt rekonstrukcije kojim se ide na dobivanje (po novom zakonu) građevinske dozvole. S obzirom na to da je novi zakon tek izašao, još se cijela struka uhodava, kaže Žuvela.

On podsjeća na Zakon o gradnji (Članak 3., stavak (1), točka 19.) po kojem je: rekonstrukcija građevine je izvedba građevinskih i drugih radova na postojećoj građevini kojima se utječe na ispunjavanje temeljnih zahtjeva za tu građevinu ili kojima se mijenja usklađenost te građevine s lokacijskim uvjetima u skladu s kojima je izgrađena (dograđivanje, nadograđivanje, uklanjanje vanjskog dijela građevine, izvođenje radova radi promjene namjene građevine ili tehnološkog procesa i sl.), odnosno izvedba građevinskih i drugih radova na ruševini postojeće građevine u svrhu njezine obnove.

A prema Članku 8. jedan od temeljnih zahtjeva za građevinu su mehanička otpornost i stabilnost, točka kojoj pripada pojam nosive konstrukcije.

Jasno je prema tome da modernizanje svakog stana osim nužne papirologije podrazumijeva i stav struke, jer samonicijativno preraspoređivanje prostora može ugroziti statiku zgrade, a prije toga i najbliže susjede.

olgica ivić grizelj


Naslovnica Prostorija