Prilozi Prostorija

po uzoru na street art

YARN BOMBING 'Izbombardirajte' dom šarenim pletivom

po uzoru na street art
Upišete li u internetski pretraživač pojam yarn bombing zamantat će vam se u glavi od mnoštva šarenih sličica n a kojima su raznobojnim pletivom doslovno izbombardirane raznorazne javne površine.

Metom "bombardiranja pletivom" najčešće su postala stabla, ali svoje su dobile i ulične lampe, ograde, prometne znakove, telefonske govornice, automobili, bicikle... Riječ je o jednom pravcu ulične umjetnosti, srodnom grafiterstvu.

Prema Wikipediji nastao je početkom 2000-ih, navodno nakon što je grupa mladih umjetnika iz Teksasa došla na zamisao kako iskoristiti ostatke vune. Ideja se pripisuje Magdi Sayeg, vlasnici jedne trgovine u Houstonu, koja je od ostataka vune napravila šarenu navlaku za kvaku na ulaznim vratima svog dućana.

Upečatljivi stil yarn bombinga - osim na ulicama, drvoredima, šetalištima i drugim javnim prostorima - s vremena na vrijeme zašareni i predmete za svakodnevnu upotrebu i namještaj. Britanska umjetnica Melanie Porter u svom web shopu nudi sjedalice, fotelje, lampe... prekrivene šarenim pletivom, a ona je samo jedna od niza "zaraženih" yarnbombingom.

Razgledajte našu fotogaleriju i pronađite inspiraciju - dovoljni su vam ostaci vune ili neka pletenina koja vam se više ne nosi, malo mašte i ponešto spretnosti.

T.S.M.


Naslovnica Prostorija