StoryEditorOCM

Izborna poruka Sinjana: Miro, odlazi s dužnosti gradonačelnika! Birali su mahom HDZ, Miro je osvojio većinu u svom selu

Piše Toni Paštar
18. travnja 2024. - 12:38

Iako je Most u 9. izbornoj jedinici, s listom koju je nosio Sinjanin Miro Bulj, osvojio dva mandata, dvostruko više nego prije četiri godine, ta stranka i Bulj kao njezin istaknuti eksponent nije ostvarila glavni izborni cilj koji je obećavala, nije srušila HDZ.

Premda je osvojio 11 saborskih mandata, posve je izvjesno da će Most ostati u oporbi jer su mali ili nikakvi izgledi da bi mogli sudjelovati u formiranju većine. HDZ kao relativni pobjednik izbora sa 61 saborskim mandatom najbliži je osiguranju minimalno potrebnih 76 ruku i formiranju nove Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem, u kojoj za Most ni u primisli nema mjesta.

U takvom izbornom raspletu od prošle srijede analizirat ćemo izborne rezultate na području grada Sinja, u kojemu je Miro Bulj, uz to što je bio saborski zastupnik i (još je) vijećnik u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije, već tri godine na čelu izvršne vlasti. Zbog toga se izjašnjavanje sinjskih birača u srijedu može promatrati i kao svojevrsni referendum Sinjana o Buljevoj gradonačelničkoj (ne)uspješnosti.

Od 20.437 punoljetnih Sinjana, u srijedu je svoj listić u glasačke kutije ubacilo njih 12.622, ili visokih 61,76 posto. Relativni pobjednik je HDZ s 4710 osvojenih glasova, ili 37,32 posto, drugi je Most, čitaj Miro Bulj, s 3036 glasova, ili 24,05 posto, Rijeke pravde svrstale su se na treće mjesto s 1922 osvojena glasa, ili 15,78 posto, a četvrti je DP s 1150 glasova, što čini 9,11 posto. Od 14 mjesnih odbora, Most odnosno Miro Bulj osvojili su relativnu većinu samo u Suhaču i Lučanima. Od 511 upisanih birača Suhača, rodnog naselja Mira Bulja u kojemu živi s obitelji, na izbore ih je izišlo 340. Povjerenje listi sumještanina Bulja dao je 161 birač, što je dvostruko više nego je osvojio drugoplasirani HDZ (80). U susjednom naselju Lučanima, koje je nedavno cijelo išarano novopoloženim asfaltnim stazama, upisana su 524 birača, od kojih je na biralište izišlo njih 337. Povjerenje listi Mira Bulja dala su 124 birača, četiri više nego drugoplasiranom HDZ-u. U svih 12 preostalih mjesnih odbora relativni pobjednik je HDZ. Čak i u Zelovu, odakle je Buljeva supruga, koje je do sada bilo naklonjenije sinjskom gradonačelniku.

Ako se, dakle, izborni rezultati u alkarskom gradu promatraju i kao svojevrsni referendum Sinjana o trogodišnjem gradonačelnikovanju Mira Bulja, onda je poruka građana jasna i glasi: Miro, odlazi! Osvajajući svoj četvrti uzastopni mandat saborskog zastupnika, Miro Bulj je ostvario najvažniji privatni cilj. Osigurao je još četiri godine nemalih prinadležnosti koje pripadaju saborskim zastupnicima, a koje se na kraju svakoga mjeseca izražavaju u iznosima koji u prosjeku iznose tri-četiri tisuće eura. Sudeći po Buljevim istupima sa saborske govornice u protekla tri mandata, izvjesno je da ćud neće mijenjati ni u četvrtome. A to znači da će mu biti najvažnije ulaziti u fajt s vladajućom većinom, izvjesno predvođenom HDZ-om. Oni koji su glasali za Bulja i listu kojoj je u 9. izbornoj jedinici bio nositelj, to od Bulja i očekuju. Kladili bi se da ih neće iznevjeriti. Pri čemu će, kako i u minule tri godine, napadajući vladajuće i ne birajući sredstva, nastaviti s nanošenjem nemjerljive štete gradu Sinju. Miro Bulj, kao ni bilo koji drugi političar u Hrvatskoj, nije Superman.

Bez tih atributa nemoguće je da uspješno istodobno obavlja dužnosti saborskog zastupnika, županijskog vijećnika i gradonačelnika Sinja. Ako Miro Bulj uistinu želi pomoći Sinju, nečega se mora odreći, mora se rasteretiti. Mora se opredijeliti između obnašanja dužnosti saborskog zastupnika i gradonačelnika. Saborska fotelja donosi mu više novca u obiteljsku blagajnu, nacionalno je vidljiv i prepoznatljiv i kao oporbenjak radi posao koji mu, očito, najbolje leži. Nije ni blizu tako uspješan u obnašanju gradonačelničke dužnosti, iako će on uporno uvjeravati sugovornike u suprotno, često i "argumentom" vjeruju li njemu ili svojim očima i egzaktnim podacima. Puno je primjera u kojima je gradonačelniku Bulju bio važniji fajt s vladajućima nego interesi grada koji vodi.

Najnoviji je primjer sinjska prijava projekta obnove i opreme Građanske kuće (kuće Šuić) u bivšoj vojarni Ivaniša Nelipića za smještaj Gradske galerije "Sikirica". Iako je Buljevoj administraciji moralo biti poznato da se uz prijavu (su)financiranja Europskom fondu za regionalni razvoj moraju dostaviti čisti vlasnički odnosi, to nije učinjeno. Greška je neupitno na prijavitelju, dakle Sinju, ali to nije smetalo Bulju da javno izjavi kako se državna vlast prema Sinju odnosi maćehinski. Takvih slučajeva kroz minule tri godine bilo je previše, a rezultat svega jest da je Sinj sve izoliraniji u raspodjeli nacinalnih financijskih sredstava u državi čija je blagajna u najvećem centralizirana. Ako bi sabornik Miro Bulj nastavio takvu praksu i u svom četvrtom zastupničkom mandatu, sigurno je kako bi uspješno radio štetu Sinju. Ako voli Sinj, kako to javno kaže, neka Miro Bulj svojim činom to i dokaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 11:42