StoryEditorOCM

Drži li Domovinski pokret sve konce u rukama? ‘Presudni su za sastavljanje većine u oba slučaja, to je realnost‘

Piše Vijesti SD
19. travnja 2024. - 08:57

HDZ je ostvario treću pobjedu na parlamentarnim izborima, ali mora pronaći 15 ruku za većinu u Saboru. Dok Plenković tvrdi da nema teoretske šanse da netko drugi sastavlja Vladu, Rijeke pravde predvođene SDP-om i Peđom Grbinom istodobno tvrde suprotno i razgovaraju s ostalim strankama.

Sigurno je da u poslijeizbornoj jednadžbi većinu, bez dogovora, ne može ostvariti nitko. Predsjednik Milanović pak poručuje da je Ustav jasan, a on će se u odluci o mandataru držati slova i duha Ustava, iako ga Plenković cijelu kampanju naziva njegovim kršiteljem.

O izbornim kombinacijama i mogućim iznenađenjima razgovaralo se u HRT-ovoj emisiji "U mreži Prvog". Drži li Domovinski pokret konce u rukama ili se novi saziv može složiti bez njega.

- Trenutno se nalazimo u ratu za kontrolu narativa. Svima će se uskoro vrtiti od ovih loših spinova i sad se treba probiti kroz to i probati naći suštinu cijelu priče. Domovinski pokret je presudan u oba slučaja, to je realnost, kao što je realnost da je to interesni kupus i da Kolakušić i Penava nemaju dodirnih točaka osim političke efikanosti u smislu izbora, kazao je Maro Alavanja, komunikacijski stručnjak.

- Oni su se na izborima nakon političkog brodoloma koji su doživjeli nakon prošlih parlamentarnih izbora, odlazak Škore kao prepoznatljivog lidera, pokazali izuzetno politički umješni i uspješni i ostvariti 14 mandata na ovolikoj izlaznosti je veliki rezultat. Svakako nisu homogeni, ali većina njih svjesna je da puno više vrijede dok su homogeni. Mario Radić je pokazao svoju političku umješnost i siguran sam da želi biti dio vlasti, kazao je Jerko Trogrlić, komunikacijski stručnjak.

Cijelu emisiju možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:29