Novosti Svijet

na rubu rata

Opasna igra SAD-a i Irana: Trump bi malo ratovao, pa onda malo ne bi...

na rubu rata

Nakon što je svijet bio na rubu novog sukoba, američki predsjednik Donald Trump ponovio je za NBC News kako ne želi rat, ali bi se "Iran suočio s uništenjem kada bi došlo do sukoba". Onda je u jednoj od svojih jutarnjih objava na Twitteru napisao kako "sankcije bole pa su još neke dodane tijekom noći".

Podsjetimo, zapadni mediji izvijestili su da je američki lider odobrio vojne udare na Iran u znak odmazde za rušenje njihove bespilotne letjelice vrijedne 130 milijuna dolara, ali ih je otkazao u zadnji tren. Trump je objasnio kako je čuo da će udarom na tri različite iranske mete poginuti 150 ljudi, pa je sve zaustavio 10 minuta prije napada jer to ne bi bio proporcionalan odgovor za rušenje drona bez posade za koji SAD tvrdi da je oboren u međunarodnom zračnom prostoru, što Teheran odbacuje.

Analitičari kažu da SAD i Iran igraju opasnu igru koju bi svi mogli skupo platiti, ali zbog proturječnih informacija teško je reći što se zapravo događa.

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nansy Palosi ocijenila je da je SAD u vrlo opasnoj i osjetljivoj situaciji s Iranom. Ona je pozvala na deeskalaciju sukoba i osnaživanje američkih interesa jer do "neprijateljskih akcija" prema Iranu ne može doći bez odobrenja Kongresa, prenio je AP.

Vedran Obućina, voditelj Odsjeka za Bliski istok u Institutu za europske i globalizacijske studije, ističe kako za neku trenutačnu odmazdu ili odgovor Iranu nije potrebna podrška američkog Kongresa, ali je ona nužna za bilo koji veću akciju i najvjerojatnije je neće ni dobiti.

- Iz Bijele kuće opet dobivamo dosta shizofrene poruke. S jedne strane je očito da nitko ne želi rat ili bilo kakvu veću vojnu akciju, osim Boltona. On pokušava usmjeriti Trumpa na što žešću ratobornu retoriku, očito se nadajući da bi time mogao neki incident, kao što je ovaj s dronom, iskoristiti za napade većih razmjera - konstatirao je politolog. Od sugovornika čujemo kako postoje javne simulacije vojnih napada na Iran iz Pentagona koje pokazuju kako je moguće elimirati iransku vojnu sposobnost, ali s ogromnim gubicima na američkoj strani.

- Tada je, naime, vrlo lako moguće uništiti veliki broj američke ratne mornarice u Perzijskom zaljevu. Takva situacija ne bi bila dobra ni za koga u Perzijskom zaljevu jer bi došlo do zatvaranja jednog od najvažnijih energetskih pravaca na svijetu. Jednostavno, prevelike su posljedice da bi se išlo na bilo kakav izravan udar. No, nikada nismo sigurni. Očekivati je da će tu prevagnuti Trumpova ekonomska logika jer će vidjeti kako je takav korak preskup. Ipak, strah postoji i moguće je i takvo što očekivati, ali bi to jednostavno bila "lose lose" situacija. Svi bi, dakle, izgubili, a malo tko bi dobio, ako itko - procijenio je specijalist za Iran.

U Iranu je, kako kaže, obrana 100 posto u rukama jedne nacionalne države pa je za takvu zemlju logično da ne provocira, barem ne previše, ali da bude spremna na odgovor.

- Iran, naime, nema neki strateški savez ni s kim i pitanje je bi li, primjerice, Rusija uskočila kao vojna pomoć ako dođe do nekog napada na zemlju. To je zaista veliki upitnik - rekao je suradnik IEGS-a.

Američki predsjednik već duže vrijeme koristi oštru i agresivnu retoriku prema Iranu. Nedavno je tako izjavio: "Ako se Iran želi boriti, to će biti kraj Irana."

- Još od predsjedničke kampanje Trump radi kontinuirani pritisak na Iran, a to je sada kulminiralo bez nekih posebnih razloga. Američko-izraelsko- saudijski saveznici su se, očito, prestrašili iranskog utjecaja u Iraku, Siriji, pa i njihovih veza s Rusijom, Turskom i Pakistanom, koje su dobre. To je problem zato što ni jedna od ove tri zemlje, dakle, SAD, Izrael i Saudijska Arabija, u Iranu nemaju utjecaja - istaknuo je Obućina.

Naslovnica Svijet