Novosti Svijet

deset gradova

SAD će u nedjelju započeti s velikom akcijom deportacije ilegalnih migranata

deset gradova

Američke imigracijske vlasti planiraju u nedjelju započeti veliku akciju deportiranja nedavno pridošlih obitelji koje su u Sjedinjenim Državama ilegalno, izvijestio je u petak list The Washington Post navodeći tri neimenovana američka dužnosnika.

Očekuje se da će se operacija usmjeriti na do 2000 obitelji kojima je izdan nalog za deportaciju u čak 10 američkih gradova, među kojima su Houston, Chicago, Miami i Los Angeles, navodi Post.

Glasnogovornik Američke imigracijske i carinske službe odbio je komentirati rekavši: "Zbog osjetljivosti provedbe zakona i sigurnosti i zaštite pripadnika Američke imigracijske i carinske službe, agencija neće objaviti pojedinosti povezane s operacijama prije završetka ovih akcija".

Mark Morgan, obnašatelj dužnosti ravnatelja ICE-a, rekao je novinarima početkom ovoga tjedna kako agencija ima za cilj deportirati obitelji koje su primile naredbu za protjerivanje od američkog imigracijskog suda.

Morgan je rekao da ICE želi deportirati obitelji koje su nedavno ilegalno ušle u Sjedinjene Države kako bi odvratile druge iz Središnje Amerike od dolaska.

Broj ilegalnih migranata uhićenih pri prelasku američko-meksičke granice naglo je porastao u svibnju na najvišu razinu od 2006., od kojih su mnoge obitelji koje bježe od siromaštva u središnjoj Americi.

Pored toga, guverner Teksas je rekao kako će ta savezna država na granicu rasporediti 1000 vojnika nacionalne garde nakon što je više od 45.000 ljudi uhićeno pri ilegalnom prelasku u zadnja tri tjedna. 

Naslovnica Svijet