Novosti Svijet

medijski okršaj

Oživio stari rat između filozofa i redatelja: 'Kusturica je blijed u blatu, jadan u svom propadanju, bljuvajući uvrede i zaboravljajući na svoj talent'

medijski okršaj

Uoči sarajevske izvedbe kazališne predstave "U potrazi za Europom" oživio je stari rat između njezina autora, francuskog pisca i filozofa Bernard-Henrija Levyja, i kontroverznoga redatelja, rođenog Sarajlije s 25-godišnjom beogradskom adresom, Emira Kusturice.

Sve je počelo kada je Levy, u jednom od medijskih istupa tijekom turneje tempirane uoči europskih izbora, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kojemu je Kusturica savjetnik za kulturu, nazvao "tek jednom od marioneta Vladimira Putina".

– Dobro pogledajte Dodika na čelu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tako će izgledati Europa ako retrogradne snage dođu na vlast krajem mjeseca. I upravo zbog te sličnosti, upravo zbog napredne uloge Sarajeva, tu završavam europsku turneju – izjavio je Levy.

Na Kusturičinu reakciju nije dugo trebalo čekati. Cijelu svoju kolumnu za portal Iskra prije nekoliko dana posvetio je Levyju.

Obračun je vratio u ratne godine u BiH i čak ga optužio da je falsificirao svoj boravak u opkoljenom Sarajevu.

– Događalo se to tokom večere u restoranu "La Closerie des Lilas", kada je između porcije špageta s tartufima i boce skupocjenog vina slao poruke iz "opkoljenog Sarajeva". Činio je takve stvari u predvečerje agresije na Libiju, koju su opustošili i opljačkali Francuska, Britanija i SAD – optuživao je Kusturica.

– Radio je to u Siriji gdje, na sreću, više nisu na vlasti oni koji su tamo ratove sijali od kraja 18. stoljeća! Ipak, najviše se istakao u Libiji, gdje se danas situacija dramatično mijenja i vraća na stanje koje više sliči na Gaddafijevu Libiju nego na pljačku koju su izveli Sarkozy, Hillary Clinton, Obama – navodi Kusturica.

 

 

– Prijeći ću, iz milosrđa, preko opscenog tona njegovih uvreda. Isključujem, u njegovu korist, ideju reprodukcije njegova idiotskog prelaska s pariškog "Café de Flore" na Venezuelu, u ritmu djetinje dijalektike, i da budem iskren, zapanjujuće glupe – uzvratio je Levy.

Odvojio je karijere Kusturice redatelja i političara, a za potonju mu je dodijelio "Zlatnu palmu gluposti, Zlatnog medvjeda blamaže i veliku nagradu žirija sramote".

Kusturica je, po njegovu mišljenju, potvrdio svoju "vrijednost moralnog beskičmenjaka" nezrelim pohvalama za vođe, počevši od Miloševića i Karadžića 90-ih, preko Kremlja i Minska, do Dodika danas.

– U tri faze i 25 godina, Emir Kusturica će prijeći od "Cigani lete u nebo" do "Tirani lete u nebo". Život je čudo, govorio je u svojoj mladosti: politički dio njegova života je postao autentični brodolom. Nekada talentirani avatar balkanskog Fellinija, a sada gusar bez slave i inspiracije odbačenog Mussolinija s Kavkaza, pred kraj svog postojanja, zamijenio je Johnnyja Deppa i Faye Dunaway srpskim policajcima; zlatne kamere željeznim mislima; žive mitove sedme umjetnosti sitnim autoritativnim ribama – opisao je Levy.

– Zato nikada nije bilo toliko važno doći u Kusturičin rodni grad – koji je privremeno postao i grad Dodika, toga "pod-Putina". Zato je Kusturica junak svoga nenapisanog filma – onog u kojem se u proteklih dvadeset pet godina bavio identitetskim povlačenjem i okrutnim nagonom za fašizam. I tako je Kusturica – koji je svojim magičnim realizmom mogao postati veliko ime komedije dell'arte svjetske kinematografije – trideset godina kasnije bliži konformistu Bertolucciju: blijed u blatu, jadan u svom propadanju, bljuvajući uvrede i zaboravljajući na svoj talent. Ovo nije odgovor, a još manje napad – poručio je francuski filozof.

Naslovnica Svijet