Novosti Svijet

krvavi uskrs

Potreseni svjedok nasilja u Šri Lanki: Probudila nas je eksplozija. Naša soba u hotelu na 23. katu se dobrano zadrmala od jačine detonacije u restoranu. Odmah su nas evakuirali

krvavi uskrs

Liječnik Julian Emmanuel, 48-godišnji rođeni Šrilančanin koji danas sa suprugom i djecom živi u Surreyju u Velikoj Britaniji, a koji je s obitelji boravio u Colombu u trenutku kada su u nedjelju izvedeni koordinirani teroristički napadi na hotele i crkve u tom gradu, rekao je za BBC da je njegovu obitelj iz sna oko 8:30 na Uskrs probudila jedna od detonacija.

- Bili smo u našoj sobi u hotelu Cinnamon Grand na 23. katu kada smo čuli ogromnu eksploziju koja je ju je dobrano uzdrmala. Odmah su nas odveli u predvorje hotela, odakle smo evakuirani kroz stražnji izlaz. Tada smo vidjeli kako hitna pomoć stradale vozi u bolnicu i koliku je štetu eksplozija nanijela našem hotelu, rekao je Emmanuel.

Krvavi Uskrs u Šri Lanki: u koordiniranim napadima poginulo 207 ljudi, uhićeno sedam osoba

Članica osoblja hotela rekla mu je, kako prenosi Jutarnji list, da je na mjestu eksplozije vidjela raskomadano tijelo. Prijatelji su mu poslali fotografije stradavanja u crkvama koje su napadnute bombama. Restoran hotela u kojem je Emmanuel boravio s obitelji u potpunosti je raznesen. Cinnamon Grand također jer pretrpio znatnu štetu.

- Planirali smo (u nedjelju) s mojom majkom i nećakom ići u crkvu, ali sve su mise otkazane. Ni u jednoj crkvi u državi danas se neće održati nikakvi obredi, dodao je Emmanuel.

- Prvih 18 godina svoga života proveo sam u Šri Lanki. Vidio sam dosta etničkih sukoba. S druge strane, moja djeca imaju 11 i sedam godina te nikada nisu vidjeli ništa nalik ratu. Ni moja supruga nije vidjela ovakvo što. Jako im je teško, nastavio je.

- Ovo je jako tužno. Mislio sam da je Šri Lanka iza sebe ostavila nasilje, međutim tužno je vidjeti da se opet vratilo.

Stanovnik Colomba Usman Ali pomislio je da nešto u gradu nije u najboljem redu kada je vidio da vjernici užurbano izlaze iz katoličke crkve nadomak njegova doma. Ulica u kojoj živi, a koja vodi do glavne gradske bolnice, brzo se počela puniti vozilima hitne pomoći. Uzeo je mobitel u ruke i provjerio ima li na društvenim mrežama kakvih objava pod hashtagom #LKA (koristi se za objave vezane za Šri Lanku, op.a.). Odmah je doznao o čemu se radi.

Među snimkama i fotografijama koje su kružile društvenim mrežama našli su se i apeli banaka krvi. Ali je odmah otišao u Nacionalni centar za krv, koji je bio preplavljen ljudima.

- Oko centra je bila velika gužva. Ceste su bile prepune vozila jer su ljudi htjeli parkirati pored Centra. U ovom trenutku zapisuju imena, krvnu grupu i kontaktne informacije svih osoba koje su željne dati krv te im govore da će ih u slučaju nužde nazvati predstavnik Centra, rekao je Ali i dodao da se u čekaonicama Centra osjetio snažan duh zajedništva.

- Svi su došli samo s jednom namjerom, a to je da pomognu unesrećenima, bez obzira na to koje su religije ili rase. Svaka je osoba pomagala prvom do sebe da popuni potrebne formulare, dodao je Ali.

- Pitam se odakle je ovaj napad došao. Bože, spasi nas, zaključio je.

Naslovnica Svijet